Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Kanske en eller två av tio stannar för fotgängare"

Från 2015
Uppdaterad 28.05.2015 12:45.
Mikael Appel på ett övergångsställe
Bildtext Kanske är det tack vare uniformen som Mikael Appel relativt snabbt tar sig över Handelsesplanaden denna gång
Bild: Yle/Roger Källman

I Finland omkom i fjol åtta fotgängare och två cyklister i olyckor på övergångsställen. Det finns mycket att förbättra, säger Mikael Appel på Österbottens polisinrättning om trafikbeteendet vid övergångsställena.

- Tyvärr kör bilisterna ganska aggressivt in i korsningarna och fotgängarna har blivit vana vid det här. De backar undan hellre än att ta ögonkontakt med bilisten och faktiskt gå över gatan.

Vad är det då som gäller vid ett övergångsställe. När ska en bilist stanna och ge företräde?

- Det står i lagen att då en fotgängare är i beråd att gå över ett övergångsställe så ska man sakta in och vara beredd att stanna.

Tyvärr sker ofta det motsatta, säger Appel: då man ser övergångsstället och att någon tänker korsa det så trycker man på gasen.

- Vad jag själv har upplevt i trafiken här i stan så är det kanske en eller två av tio som stannar, säger Appel och poängterar att den siffran är hans egen uppfattning och inte statistik.

Appel efterlyser mera samspel i trafiken. Fotgängarna bör ta ögonkontakt med bilisterna: “Här står jag och är på väg över vägen, nu får du stanna”.

- Det är där jag tror att man skulle kunna påverka mest i dagens läge.

Polisbilen blev omkörd vid övergångsstället

Intervjun görs invid Handelsesplanaden i Vasa, vid middagstid en vardag. Vi testar också att gå över gatan då en bilist närmar sig, samt att ställa oss på trottoarkanten för att se om bilisterna stannar. Resultatet blir godkänt.

- Men så hade vi det här roliga beteendet då du gick över och det kom en bilkö på fyra bilar: då de andra saktade in så började den sista köra om i andra filen.

Det här är en situation som kan leda till en allvarlig olycka. En bilist stannar för att låta en fotgängare gå över en av esplanaderna i stan.

Då fotgängaren kommit halvvägs kommer en annan bilist och kör förbi - i värsta fall rakt över fotgängaren. Appel säger att han varit med om det här flera gånger.

En gång höll en barnvagn på att stryka med. En annan gång var Appel ute med (markerad) polisbil och blev omkörd vid ett övergångsställe.

- Vi följde efter tills bilisten kom fram till ett rödljus, där stannade han. Vi förklarade vad han gjort och vad följderna blir.

Att inte stanna för någon som går över gatan är ett allvarligt brott. Föreligger det ens en liten fara att något skulle kunnat inträffa så är det körkortet bort i en till sex månader.

- Har man kört på någon så kan det bli ännu längre tid, säger Mikael Appel.

Vi samlar in åsikter och erfarenheter om trafikbeteende vid övergångsställen. Klicka på den röda bilden med #jagstannar eller länken här nedanför.