Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenskarna lever på lånta pengar

Hus i Sverige.

I Sverige är en betydande del av bostadslånen alltjämt amorteringsfria, och i kombination med låga räntor ger det mer pengar för hushållen att leva på.

Samtidigt varnar experter för en bostadsbubbla och regeringen kommer att försöka få till stånd en lagändring för att införa amorteringskrav.

Bostadspriserna ligger just nu på en skyhög nivå i Stockholm och flera andra storstäder. Den främsta orsaken till att priserna rusar är de exceptionellt låga räntorna och ett alltför litet bostadsbyggande, men också amorteringsfriheten spelar in. Inte ens två av tre svenska hushåll amorterar på sitt bostadslån och viljan att amortera är lägre, ju mindre skuldandelen är.

- På lång sikt är det inte hållbart att bostadspriserna ökar 10-20 procent på årsbasis, som de har gjort nu flera år i rad, säger Johan Hansing, chefsekonom på Bankföreningen.

Johan Hansing, chefsekonom på Bankföreningen.
Bildtext Johan Hansing, chefsekonom på Bankföreningen.

Bostadsbubbla på väg?

En del varnar för att en bostadsbubbla kan vara på kommande, men de flesta ekonomiska experter vill vara försiktiga och talar hellre om överhettning. Det finns en stor enighet om att Sverige måste gå tillbaka till en mer traditionell lånekultur.

- Mina föräldrar tyckte att det var fullständigt självklart att man skulle amortera och betala tillbaka sina bolån. Sedan fick vi en förändring i Sverige där man hade som utgångspunkt, att gick man in på bankkoret så fick man frågan "Nej, varför skulle du amortera?". Det här försöker vi vrida tillbaka lite nu, säger Hansing.

Amorteringskrav skapar tillfällig oro

Fastighetsmäklare Elin Norberg.
Bildtext Fastighetsmäklare Elin Norberg.

Finansinspektionen försökte redan tidigare i vår införa ett amorteringskrav. Det togs tillbaka eftersom det först kräver en lagändring - en ändring som det finns stor politisk enighet om, men som kommer att ta tid. Oron för amorteringskrav märktes direkt på bostadsmarknaden.

- Då blev många människor lite stressade. Många ville köpa och sälja innan, säger Elin Norberg, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling.

Elin Carlsson planerar att lyfta bostadslån.
Bildtext Elin Carlsson planerar att lyfta bostadslån.

Idag rekommenderar de flesta banker att man ska amortera lånet så att lånet är högst 70 procent av bostadens värde.

Om det blir en lag om amorteringskrav så kommer låntagarna att vara tvungna att amortera till en belåningsgrad på 50 procent. Det kommer alltså alltjämt att vara en stor skillnad i amorteringskultur i jämförelse med Finland och det är en orsak till att de svenska hushållen har bättre köpkraft.

- För mig är det viktigt att jag har pengar kvar, att inte allt går till boende och att det finns marginaler, säger Elin Carlsson, som planerar att lyfta ett större bostadslån med sin familj.

Vi träffas på en visning av en välrenoverad trea, på 76 kvadratmeter i innerstan. Den har ett utgångspris på 535 000 euro och priset brukar stiga ordentligt eftersom det är budgivning uppåt.