De vill ha studierum på Wasaline
Finländska studerande i Umeå vill kunna utnyttja restiden för studier och efterlyser därför ett tyst rum för studier på Wasa Express som trafikerar rutten Vasa-Umeå.
- Det skulle vara trevligt med ett studierum på färjan eftersom vi är många studerande som åker över Kvarken. Bara ett rum med några bord och stolar där det är tyst och man kan sitta och plugga, säger ordförande Emma Hinttu för Finlandssvenska nationen vid Umeå universitet.
På Wasaline ställer vd Peter Ståhlberg sig positivt till önskemålet om ett studierum men han säger att det måste tänkas genom noggrant.
- Vi har prövat på det och det blev lite missbruk. Det var inte alltid rummet användes för studier utan de hade med sig egen dricka och så blev det ett litet partyrum.
Studierum i nya färjan
Det var när Wasaline tog över där RG Line slutade som rederiet testade att erbjuda ett rum för studier.
Ståhlberg säger att rummet borde övervakas hela tiden. Då kommer frågan om hur det ska skötas.
- Vi måste först se vem det är och på vilken bas de vill ha rummet.
Det finns ritningar på en ny färja och man är redo att ta in offerter från båtvarv. Det hela hänger på finansieringsbesked från såväl den finska som den svenska staten samt från EU. Ståhlberg tippar att den nya färjan kan komma omkring 2020.
- Där har vi tagit det här i beaktande och där kommer att finnas tysta rum där man kan få arbeta ostört.
Finlandssvenska nationen skapar samhöriget
Med omkring 50 medlemmar är Finlandssvenska nationen (FSN) den enda nationen som finns kvar vid Umeå universitet. Det är långt i från alla finlandssvenska studerande i Umeå som är medlemmar i nationen.
- Nu finns ett nytt parti i kårfullmäktige som heter Kvarkens kamrater. De ska jobba för ett tätare samarbete med studielivet i Vasa, säger Hinttu.
- Det finns inga konkreta planer ännu men vi kommer att vara med och stöda ett samarbete, säger André Lund, styrelsemedlem i FSN.
Det FSN gör i dagsläget är att ordna evenemang för finlandssvenskarna vid Umeå universitet.
- Vi får en speciell samhörighet när alla är finlandssvenskar. Vi blir en liten familj, säger Sonja Sparv, styrelsemedlem i FSN.
- Det känns tryggt och vi kan prata så att alla förstår och vi kan dra skämt som alla förstår, säger Patricia Kamlin, styrelsemedlem i FSN.
Ingen finska lockar studerande
Hinttu, Lund, Sparv och Kamlin tror att Umeå lockar så många österbottniska studerande för att det finns ett brett utbud av utbildningar, allt från medicin till polis.
- Sen tror jag också att språket lockar, att du behöver inte läsa något på finska här, säger Hinttu.
- Och fast det är i ett annat land är det jättelätt att åka hem. Färjan går varje dag. Och det går både snabbare och billigare än att ta sig från Helsingfors till Vasa, säger Kamlin och Lund.
Umeå universitet hade 30 200 studerande 2014. Universitet får inte registrera studerandes nationaliteter och kan därmed inte ge uppgifter om hur många finländare som är inskrivna.
Omöjligt hitta boende i Umeå
Enligt uppgifter är Umeå en av de svåraste studiestäderna i Sverige när det kommer till att hitta bostad.
När Sparv och Lund sökte lägenhet tillsammans i fjol hade de tur. Sparvs pappa hade en bekant med en ledig lägenhet.
- Det är i Holmsund så vi får åka buss varje dag, men det är bara 20 minuter så det är inte så farligt.
Även Kamlins första lägenhet var i Holmsund och även hon hittade den via sin pappas bekanta som hade någon bekant som hade någon bekant och så vidare.
Tvungen att köpa bostadsrätt
Hinttu hade däremot inte sådan tur.
- Jag sökte och sökte. Alla som hade en ledig lägenhet överröstes med mail och samtal, de ringde inte ens upp. Till sist fick jag ta till utvägen att köpa en bostadsrätt.
Har ni något tips om hur man ska göra för att hitta bostad?
- Ställ dig i bostadskö genast. Direkt du ens tänker Umeå ska du göra det, säger Kamlin.
Sparv tipsar om webbsidor som bostaden.se, baltic gruppen, lerstenen och akelius.

Umeåstuderande vill ha rum för studier på kvarkenfärjan
