Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Råttis får nytt liv som restaurang

Från 2015
Uppdaterad 27.05.2015 09:15.
råttis i pargas
Bildtext Råttis i Pargas
Bild: Yle/Johanna Ventus

Den gamla Råtthallen i Pargas får nytt liv. Till sommaren öppnar nämligen restaurangen Råttis i det renoverade huset.

Det är krögarparen Asko och Eija Karlsson och Mikko och Marjo Merisaari som också driver restaurangen bredvid Råttis som ska ha hand om den nya restaurangen.

Under sommaren kommer restaurangen med uteservering att hålla öppet varje dag. Under vintrarna ligger tyngdpunkten sannolikt mer på beställningsevenemang och temakvällar av olika slag. Menyn består bland annat av pizzor, hemgjord korv och ett brett urval av öl och viner.

Intresset för den nya restaurangen har varit enormt, berättar Eija Karlsson. Inom loppet av ett dygn hade restaurangens facebooksida över 800 gillare och många har ivrigt frågat om hur den färdiga restaurangen ska se ut.

- Folk kikar dagligen in genom fönstret för att se hur arbetet framskrider.

Viktigt hus för Pargasborna

Pargasborna har massvis med minnen från Råttis och det har därför varit särskilt inspirerande för krögarna att planera restaurangen. De har delvis också själva egna minnen från huset.

- Jag har varit på otaliga diskon här i min ungdom, berättar Asko Karlsson. Det var ett jätteviktigt ställe för oss ungdomar och det kom folk hit ända från Åbo.

Marjo Merisaari, Eija Karlsson och Asko Karlsson är krögare på Råttis.
Bildtext Marjo Merisaari, Eija Karlsson och Asko Karlsson är krögare på Råttis.

Samtidigt medger han att Pargasbornas speciella relation till huset medför en hel del förväntningar, som han hoppas ska infrias.

- Vi vill gärna hålla lite av den gamla stämningen kvar i huset. Till exempel har vi lämnat väggarna på insidan omålade, och i den färdiga restaurangen kommer de att lysas upp med lampor.

Krögarparets första restaurang Kamu slog upp dörrarna för nästan ett år sedan och restaurangen har tagits emot väl av Pargasborna.

- Det har funnits en beställning för det här. Pargasborna har också blivit mer rörliga och går gärna ut på middag eller ett glas.

Bardisken, möblerna och övrig inredning anländer nästa vecka, och målet är att öppna restaurangen i början av juni, gärna till Pargasdagarna.

Omstritt hus med lång historia

Bara under de senaste åren har turerna kring den gamla magasinsbyggnaden från 1800-talet varit många.

Staden beslöt att sälja huset i slutet av år 2012 och redan då gjorde de nya ägarna planer för restaurangverksamhet, men då en av stenväggarna rasade 2013, blev det stopp. Huset var till och med rivningshotat, innan man sedan lyckades sätta in en ny vägg. Taket har också nu stabiliserats med järnpelare för att avlasta taket tyngd på väggarna.

Huset har också figurerat starkt i diskussionen om att hitta en ny plats för ungdomar att hålla till.

Rappe Ahlbäck är en av de Pargasbor som under de senaste åren starkt har engagerat sig för huset öde. Dels för att den ska bevaras, men också för att ungdomarna skulle få ett ställe att hålla till på.

Rappe Ahlbäck
Bildtext Rappe Ahlbäck

Ahlbäck var själv tidigare aktiv i Pargas Malms ungdomsförening och som han själv uttrycker det:

- Jag har så gott som bott där hela min ungdomstid.

Trots alla vändningar under de senaste åren, är han riktigt nöjd med att huset nu blir restaurang.

- Det här är nog den mest optimala lösningen. Jag känner också ett av krögarparen och det ska nog bli jättebra. Jag är glad över att det gick så här till slut. Huset bevaras och öppnas upp igen för allmänheten.

Inget utrymme ännu för Pargasungdomarna

Huset blev alltså inte ett ställe för Pargasungdomarna att hålla till på, men Ahlbäck tycker fortsatta initiativ för att hitta en lokal borde komma från ungdomarna. Men det är inte helt lätt heller för dem, tillägger han.

- Trots att det finns aktiva ungdomar, så är många minderåriga, vilket gör det svårare för dem att få ärendet att avancera. Det var lättare förr, i dag behövs en massa tillstånd för att arrangera evenemang. Man kanske heller inte vågar ta det där ansvaret då det finns en massa lagar som trycker på.

Ahlbäck är alltså inte särskilt optimistisk, men vill heller inte helt ge upp hoppet om en ny lokal för de unga.

- Det finns inte riktigt några utrymmen just nu i Pargas som skulle lämpa sig för ungdomarna. Men jag hoppas att man på något sätt skulle kunna lösa det här för att få lite annan verksamhet än idrott och teater för ungdomarna. De som bara vill vara med och skaka loss har det lite svårt.

Läs också:
Råttis ska bli turistmagnet
Ny action kring Råttis i Pargas
Nu lämnas rivningsansökan för Råttis
Renoveringen av Råttis stötte på patrull
Grönt ljus för restaurangplaner i Råttis
Råttis blir restaurang
För sent att stoppa försäljningen av Råttis