Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Jakobstad går inte ur kärnkraftsbygge

Från 2015
Uppdaterad 26.05.2015 08:39.
Monika Björk fick Karin Lunds namn på rådhustrappan
Bildtext Monika Björk fick Karin Lunds namn på rådhustrappan.

Pengarna Jakobstad satsar i Fennovoima går förlorade om projektet inte färdigställs, men det är mycket osannolikt. Det var svaret på en motion som vållade en hel del missnöje i fullmäktigesalen på måndag kväll.

På trappan utanför rådhuset samlade kärnkraftsmotståndare i sista stund in namn mot Jakobstads medverkan i kärnkraftsbygget i Pyhäjoki.

- Vi har 460 namn på listan men det kommer mera hela tiden mera, sade Monika Björk.

I skrivelsen som sedan överlämnades till fullmäktige förde motståndarna fram att de ekonomiska riskerna och miljöriskerna är för stora.

Men något större intryck verkade inte skrivelsen göra på fullmäktige. Mötet slutade med att Jakobstad inte avstår från investeringen.

Nykarleby måste hitta köpare

Nykarlebyfullmäktige beslöt däremot överraskande för en tid sedan att staden hoppar av Fennovoima. Men hur det riktigt ska gå till vet man inte.

Nykarleby har som Jakobstad skrivit under ett bindande avtal om att satsa pengar tills kärnkraftverket står färdigt. Det avtalet verkar Nykarleby inte komma ifrån på annat sätt än att sälja stadens andel, men köpare syns inte till.

Oförskämt svar

Att Jakobstad nu överhuvudtaget diskuterar investeringen beror på en fullmäktigemotion där ett antal ledamöter begärde en utredning av de ekonomiska riskerna. Staden har förbundit sig att investera 15 miljoner euro.

- Svaret på motionen var rentav oförskämt, sade Ilmari Heinonen (Saml) i debatten.

Också första undertecknaren Anna-Maja Lyyra (Gröna) och flera andra ledamöter var kritiska.

Riskerna med verksamheten kan vi tyvärr inte redogöra för, lyder svaret av Jakobstads energi Ab genom stadsdirektörens ersättare Anne Ekstrand.

Katternökoncernen informerade

Fullmäktigeledamöterna fick nöja sig med att Katternökoncernens vd Stefan Storholm informerade mera allmänt om energisituationen i Finland och behovet av Fennovoima.

- Jag har utelämnat siffrorna för att undvika skadeståndskrav, säger Storholm.

Det mesta om Fennovoimaavtalen är alltså affärshemligheter som inte kan yppas för fullmäktige.

Enligt Storholm har de finländska delägarna skrivit kontrakt på 100-tals sidor där man garderat sig så gott det bara går. Det gäller såväl en försening av bygget som skräckscenariet att kärnkraftverket inte kan tas i bruk.

- Vi har försökt helgardera oss.

På frågan vad ett kärnkraftverket kostar svarade Storholm att det är en affärshemlighet. Men färdigt ska det stå år 2023.

Ledamöter röstade för remiss

Under mötet röstade fullmäktige om remiss. Flera ledamöter var missnöjda med att motion inte fick det svar de ville ha, nämligen en riskanalys. Men remissförslaget fick endast 7 röster.

Svaret som Jakobstads energi Ab levererade på motionen blev alltså godkänt. Svaret löd att det kapital som satsats i aktiekapital kan inte fås tillbaka ifall projektet inte färdigställs, men att det är mycket osannolikt.

Men riskerna kunde energiverket inte redogöra för.

Storholm hoppas nu att även Fortum kommer med i Fennovoima. Det skulle medföra kunskap till bolaget.