Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Barn demonstrerade mot förorening av Östersjön

Från 2015
Uppdaterad 26.05.2015 21:13.
Yle Nyheter TV-nytt: Allt fick sin början när Vera och Isak skulle plaska i havet - Spela upp på Arenan

På tisdag eftermiddag ordnades Barnens Östersjöprotest på Narinken i Helsingfors. Evenemanget var en demonstration för att få beslutsfattarna att lyssna på barnen i diskussionen om Östersjön. Barnen vill simma i rent vatten.

Nioåriga Vera Meriläinen är en av dem som har startat hela idén bakom protesten. I fjol skrev hon en insändare till både Helsingin Sanomat och Hufvudstadsbladet tillsammans med sin bror Isak Meriläinen.

Gemensam protestdag

I insändaren skrev de att de inte kan simma i havet på grund av att det finns så mycket blågröna alger i vattnet.

- Vi for till en ö som hette Örnklobben och skulle simma där, men där var fullt av blågröna alger och vi tänkte att vi måste göra någonting saken, säger Meriläinen. Där var jättemycket alger.

Isak och Vera Meriläinen på Narinken i Helsingfors
Bildtext Isak och Vera Meriläinen
Bild: Yle/Ann-Charlotte Åkerholm

Barnen föreslog i insändaren att alla skolbarn och förskolebarn skulle genomföra en protestdag för att vuxna ska förstå att de måste göra någonting åt föroreningen i Östersjön.

Miljöorganisationer hakade på

Insändaren startade ett projekt som har pågått under våren i både skolor och daghem. Miljöorganisationerna Natur och Miljö och Luonto-Liitto har ordnat besök till skolor för att öka barnens kunskap och väcka intresse för Östersjöns tillstånd.

Idag kulminerade projektet i en demonstration på Narinken i och med Barnens Östersjöprotest. Där fickr barnen träffa beslutsfattare. Bland annat deltog politikerna Silvia Modig (VF), Eva Biaudet (SFP), Johanna Karimäki (Gröna), Kai Mykkänen (Saml) och Erkki Viljanen (C) i evenemanget. Meriläinen har ett klart budskap till beslutsfattarna.

- Jag vill att de ska satsa på att rena Östersjön, för jag skulle nog vilja att mina barn och barnbarn också får simma i rent vatten, säger Meriläinen.

Barnens Östersöprotest ordnades klockan 15–17.30 på Narinken i Helsingfors. Arrangörer är Natur och Miljö och Luonto-Liitto.