Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Mitt nya land-resan fortsätter

Från 2015
Uppdaterad 26.05.2015 17:10.
Programmet är inte längre tillgängligt

I det femte avsnittet av Mitt nya land får vi bland annat bekanta oss med brittisk mat, skolsystemet i Chile och ett gäng samhällsaktivister som bor i ett kollektiv i Rom.

Vi börjar med "landet down under" där Ingrid presenterar sitt nya hem Guldkusten på Australiens östkust. Hon bor i Surfers Paradise som är ett av många centrum i den 60 kilometer långsmala staden.

Vi fortsätter till Chile där Katarina bor. Vi åker en bit utanför huvudstaden Santiago för att besöka läraren Fernanda Pozo som jobbar på en skola för mindre bemedlade barn. I Chile finns planer på att införa gratis utbildning för alla, men bland Chilenarna finns det delade åsikter om de här planerna.

Avsnittets matinslag kommer från London. Tillsammans med Jennie Vincent tillreder Kim en äkta brittisk måltid med fokus på ekologiskt och vegetariskt.

Resan fortsätter till Island där Christoffer träffar renässansmannen Sölvi Fannar. De talar om att vara man och människa i dagens Island.

Vi avslutar avsnittet i Frejas Rom. Hon besöker ett kollektiv som kallas för ”Utopins stad”. Här bor ett gäng samhällsaktivister som gör sitt för att skapa ett bättre samhälle. Freja guidas av samhällsaktivisten Silvio Olivieri.

Mitt nya land sänds varje lördag klockan 19 på Yle Fem, och kan givetvis ses på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan