Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Schyssta nya låtar bortom mainstream vol. 5

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
The Proclaimers
Bildtext The Proclaimers
Bild: The Proclaimers / Murdo MacLeod

Strömmen av ny musik är stridare än någonsin och det är helt omöjligt för gemene strölyssnare att ens försöka hänga med i alla svängar. Därför presenterar jag med lagom ojämna mellanrum tips på nya schyssta låtar som glatt mig den senaste tiden. Det blir mestadels en rundtur i det uppfriskande musikaliska fältet någonstans litet bortom de mest upptrampade stigarna. Här kommer ånyo en handfull sådana låtar.

The Proclaimers / You Built Me Up

Ända sedan tvillingarna Charlie och Craig Reid gav ut deras debutalbum This Is The Story med sitt band The Proclaimers år 1987 har jag varit en inbiten fan. Stundvis kanske t.o.m. litet väl inbiten för jag har fortsatt att köpa deras skivor även när de i något skede började låta litet som ett skotskt dansband. Visserligen är det ett snäpp eller två bättre än den svenska dito, men ändå – hugaligen och bevare mig väl. Men nya plattan Let's Hear It For The Dogs har tack och lov mera gemensamt med deras fantastiska platta Sunshine On Leith (1988) och även Hit The Highway (1994). En återgång till det gamla goda Proclaimers-stuket. Vilket gör mig glad.

Saun & Starr / Big Wheel

Om ni har hört Sharon Jones & The Dap-Kings, så har ni hört Saun & Starr. För den här duon har agerat bakgrundssångerskor åt Sharon Jones under namnet The Dapettes. 2014 gav Saun & Starr ut sin första egna skiva och nu har nummer två kommit. Härligt soligt souligt varmt och man blir bara på gott humör.

Mini Mansions / Freakout!

År 2009 bestämde sig Queens Of The Stone Age för att ta en liten paus efter en tung turné. Men det var basisten Michael Shuman inte pigg på, så för att få tiden att gå startade han bandet Mini Mansions. Men det här är helt annan musik än QOTSA. Trots att Mini Mansions är från Los Angeles gör de poporienterad musik som för tankarna till E.L.O., 10CC och senare The Beatles. Varför inte litet Sparks också. Pop – ja, men ingen lättviktar sådan, utan det här kräver redan litet av lyssnaren. Och jag gillar musik som bjuder på litet tuggmotstånd. Babyvällingen får någon annan ta.

Young Fathers / Rain Or Shine

Aj, aj, ändå det där orgelsoundet i början! Det greppar genast tag i mig. Young Fathers är en hip hop-trio från Skottland och de har nyligen gett ut deras andra platta där de tar influenser från elektropop, avantgarde musik och varför inte även krautrock. Det hela blir en väldigt brittisk form av hip hop som inte längre har så mycket med den amerikanska varianten att göra. Rätt uppfriskande. På sitt sätt.

Terakaft / Karambani

Tuareg-bandet Tinariwen från norra Mali har ju rönt en hel del uppskattning världen över de senaste åren. En av musikerna som grundade Tinariwen startade även ett annat band – Terakaft. Han är inte längre med, men trion Terakaft gungar på ändå med deras gitarrbaserade ökenbluesrock. Medryckande och inspirerande. Karambani är tvivelsutan en höjdarlåt live.

Schyssta nya låtar bortom mainstream-listan på Spotify:

Dan Eskils musikbar