Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingerektor om studentbetyg: Yrkesskolelever drar ner på medeltalet

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Rosor, studentmössor och betyg.
Bildtext Elever vid Prakticum kan skriva studentexamen utan att ha läst en enda gymnasiekurs.
Bild: Yle/Jenny Blomqvist

Det har blivit allt vanligare att Prakticumelever i Helsingfors tar studentexamen vid sidan av sin yrkesexamen. Det här är ändå bara möjligt att göra i Helsinge gymnasium och där säger rektorn att yrkesskoleleverna drar ner på medeltalet.

- När rankingen över gymnasiernas studentbetyg presenterats i medierna har det inte någonstans framkommit att betygen för elever vid Prakticum som blir studenter vid Helsinge gymnasium tagits med, säger Johanna Blomstedt, rektor för Helsinge gymnasium i Vanda.

Fler tar dubbelexamen

- Så här många elever vid Prakticum har blivit student under de senaste åren:

- Våren 2015: 8 studenter
- Hösten 2014: 12 studenter
- Våren 2014: 4 studenter
- Hösten 2013: 4 studenter
- Våren 2013: 1 student
- Hösten 2012: 1 student
- Våren 2012: 3 studenter
- Hösten 2011: 3 studenter

- Varje år inleder 20-30 elever utbildningen som ger dubbelexamen.

Helsinge gymnasium är på plats nummer 302 av 435 på studentbetygslistan som publicerades i måndags. Blomstedt säger att många har kontaktat henne och förundrat sig över att Helsinge gymnasium sjunkit på listan över studentbetygen.

- Men orsaken är helt enkelt att elever som tar dubbelexamen vid Prakticum nu räknats med. Som elev vid en yrkesskola kan man nämligen skriva studentexamen ut att avlägga en enda kurs, vilket jag tycker att är beklagligt, säger Blomstedt.

Drar alltså Prakticumeleverna ner medeltalet i Helsinge gymnasium?

- Jo, de drar lite ner på medeltalet.

Tycker du att det är problematiskt?

- Det är inte problematiskt, men det borde klart och tydligt framgå när studentbetygen för Helsinge gymnasium redovisas.

Kan skriva studenten utan att ha gått en enda kurs

Som elev vid en yrkesskola kan man nämligen skriva studentexamen ut att avlägga en enda kurs, vilket jag tycker att är beklagligt.

Johanna Blomstedt

Om man går i Prakticum i Helsingfors och vill bli student är den enda möjligheten att avlägga studentexamen vid Helsinge gymnasium i Vanda. De elever som gör det här befinner sig ändå rent fysiskt hela sin studietid i Prakticum i Helsingfors.

Lärare från Helsinge gymnasium undervisar dem i modersmål, finska, engelska och matematik i två kurser per ämne. Men alla kurser är frivilliga och det är alltså möjligt att skriva studentexamen utan att ha avlagt en enda kurs.

- Det kräver en hel del att på tre år ta en dubbelexamen. När kompisarna går ut på kvällen måste de som vill bli student sitta inne och göra läxor. De sätter sin fritid på det här, säger Prakticums rektor Harriet Ahlnäs.

Prakticum rekommenderar att en elev avlägger studentproven i två omgångar efter att man avlagt sin yrkesexamen.

Rektor Harriet Ahlnäs, Yrkesinstitutet Prakticum, Helsingfors
Bildtext Harriet Ahlnäs.
Bild: Yle/Ann-Charlotte Åkerholm

Förutom kurser i Prakticum rekommenderas också kurser vid aftongymnasiet eller på Svenska arbetarinstitutet.

Ahlnäs anser att det inte skulle fungera om Prakticum samarbetade med flera gymnasium än Helsinge.

- För att det ska fungera i praktiken bör läsordningen byggas upp med bara ett annat gymnasium.

Prakticumlärare undervisar också i Helsinge

I år är det 8 studenter som också tagit en yrkesexamen och mängden har ökat. Under våren i fjol var antalet 4 och året för det var det bara en student som gjorde det här.

Ett motsatt samarbete mellan Prakticum och Helsinge gymnasium inleddes förra hösten där merkonomlärare från Prakticum undervisar i Helsinge gymnasium. I planerna ingår också att lärare från Prakticum ger förberedande kurser för studenter som ska skriva urvalsprov till Svenska handelshögskolan.

- Efter gymnasiet kan de gå ett år i Prakticum och avlägga merkonomexamen, säger rektor Johanna Blomstedt vid Helsinge gymnasium.

När kompisarna går ut på kvällen måste de som vill bli student sitta inne och göra läxor.

Harriet Ahlnäs

Mattliden samarbetar med Solvalla

Harriet Ahlnäs säger att det naturliga var att det motsatta samarbetet inleddes med Helsinge gymnasium eftersom skolorna redan tidigare haft ett samarbete.

- Men vi kan erbjuda kurser i vilket gymnasium som helst, men våra resurser är ändå begränsade. Merkonomlärarna räcker inte till för att undervisa i många gymnasium.

Också Mattlidens gymnasium i Esbo har ett samarbete med en yrkesskola. Elever vid Solvalla idrottsinstitut kan bli student vid Mattliden.

- I år är det ändå ingen som har valt att göra det här, säger rektorn för Mattlidens gymnasium Saana Ruotsala.