Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kreml finansierar franska extremhögern

Från 2015
Uppdaterad 26.05.2015 20:19.
Marine Le Pen i Moskva
Bildtext Marine Le Pen inför mötet med statsdumans talman

Den franska extremhögerns Marine Le Pen har i Moskva träffat statsdumans talman Sergej Narysjkin som är en av Putins närmaste män. Besöket sägs gälla det ryska miljonstödet till Le Pens nästa valkamp i Frankrike.

Le Pen har efter flera officiella besök i Moskva bekräftat att hennes parti Nationella fronten får nio miljoner euro av Ryssland. Lånet undertecknades i september med den ryska banken First Czech Russian Bank som främst har fokuserat på ekonomiska kontakter med Tjeckien och Slovakien.

Lånet är den första delen av sammanlagt 40 miljoner euro som ryskfinansierade lån till Front National rapporterar den franska webbtidningen Mediapart. Pengarna ska finansiera extremhögerns valkampanj inför det franska presidentvalet 2017.

Partiets kassör Wallerand de Saint-Just har medgett att Nationella fronten behöver 30 - 40 miljoner euro för att täcka kostnaderna inför presidentvalet.

Enligt brittiska Telegraph har Ryssland "köpt" Le Pens stöd för den ryska annekteringen av Krim.

Partiledaren Le Pen insisterade i höstas att de ryska pengarna är en rent ekonomisk transaktion utan något samband med hennes stöd till Putin i krimfrågan.

Moskva sägs ge miljonstöd som "tack"

Det ryska underhusets talman Sergej Narysjkin har varit chef för den ryska presidentkommissionen mot "den falska historien som går emot Rysslands intressen". Han har ansvarat för stora utlandsinvesteringar bl.a. inom Promstroibank där president Vladimir Putin har hållit sina personliga tillgångar. Narysjkin har också övervakat de jättelika investeringarna som Philip Morris, Caterpillar och Ford tidigare kunde göra i St Petersburgs-regionen.

Franska Mediapart fungerar som ett slags fransk WikiLeaks. De har pånytt aktualiserat beskyllingarna om att Moskva finansierar Nationella fronten och andra extremhögergrupper i Europa.

Mediapart har publicerat delar av över 1.100 textmeddelanden mellan höjdarna inom Kreml som visar att Fronten har fått miljonlån från Ryssland som "tack" för stödet till Putin i krimfrågan.

- Hon har inte svikit våra förväntningar, skrev en tjänsteman vid Kreml den 17 mars 2014 när Le Pen officiellt hade erkänt resultatet av folkomröstningen på Krim. Tjänstemannen sägs vara chefen för Kremls inrikesavdelning, Timur Prokopenko.

- Det blir nödvändigt att tacka fransmännen på ett eller annat sätt... Det är viktigt, replikerade "Kostia" som sägs vara internetexperten Konstantin Rykov. Han ansvarar för flera av Kremls nätprojekt och stöder Putins nätsida Zaputina.ry.

-Ja, det är super, replikerade tjänstemannen. Textmeddelandena är hackade av den ryska oppositionsgruppen Anonymous International.

"Krim är ryskt"

Marine Le Pen har väckt uppmärksamhet för att hon beskyllt EU för krisen på Krim.

- Krim är ryskt, det vet alla, sade Le Pen nyss till amerikanska CNBC. Hon anser att EU har gjort allvarliga fel som ledde till den ryska annekteringen av Krim. Hon kräver Frankrikes utträde ur EU.

I höstas meddelade Société Générale att banken avbryter sitt långa affärssamarbete med Nationella fronten. Partiet säger att inga andra banker i Frankrike eller EU vill låna pengar till det invandrarkritiska partiet.

Front National segrade ifjol i det franska valet av Europaparlament. Med 25 procent av rösterna blev Fronten den största franska partiet i Europaparlamentet.

Partiet, som har gett ekonomiskt stöd till Sverigedemokraterna, har varit isolerat av de övriga partierna i Frankrike. Partiet anses ändå ha påverkat de franska regeringarna att bedriva en strängare invandringspolitik och stifta hårda lagar mot invandringen.