Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Solpaneler på taket kan ge el vid Snellman Ab i framtiden

Från 2015
Här ryms många solfångare på taket Snellmans fabriker i Jakobstad
Bildtext På taket till Snellmans fabriker i Jakobstad ryms många solfångare.
Bild: Yle/ Kjell Vikman

Storskalig elproduktion med solpaneler existerar inte i Finland. Snellman Ab i Jakobstad utreder nu möjligheterna att producera el med solpaneler på fabrikens tak.

De närmaste större anläggningarna för elproduktion med solpaneler finns i Sverige. I Finland handlar det mest om hobbyanläggningar än så länge.

Snellman Ab i Jakobstad har en total våningsyta på 75 000 kvadratmeter i flera plan. Takytan är ungefär 40 000 kvadratmeter, det vill säga fyra hektar. Det finns med andra plats för en hel del solpaneler på taket till fabriken.

Snellman Ab satsar stort på energiåtervinning

Vid Snellman Ab återvinns idag energin ur kylanläggningar. Slakteriprodukter återvinns som biogas istället för att bli en problematisk restprodukt.

Biogasen har ersatt oljan vid uppvärmning idag. På sikt skall också åkeriägarnas slaktbilar drivas med biogas i takt med att de byts ut till nya bilar.

Elenergi från solen kan bli följande steg. Den frågan utreds om bäst.

Kvalitetschef Mikael Snellman och tekniske ledaren Markus Snellman vid Snellman Ab
Bildtext Kvalitetschef Mikael Snellman och tekniske ledaren Markus Snellman.
Bild: Yle/ Kjell Vikman

- Sist och slutligen kan det bli en inbesparing i slutändan fast det kostar litet mera, säger kvalitetschef Mikael Snellman.

Mikael Snellman fick idén till att eventuellt producera el med hjälp av solpaneler på taket till fabriken i Jakobstad under en arbetsresa i Wales.

- Jag såg fält på håll genom bilfönstret med stora odlingar som jag inte begrep vad det var. Det visade sig vara solpaneler i hundratals meter stora fält.

- På hemresan började jag fundera om vi skulle fylla taket med solpaneler, vad kunde det här ge oss i energieffekt och inbesparingar?

Utredningar görs som bäst

Vid Snellman Ab är det den tekniske ledaren Markus Snellman som gör utredningarna om solpanelerna. Han räknar med att utredningarna skall vara klara om några månader.

- I dagsläget är återbetalningstiden ganska lång, 15-20 år. Det är ändå intressant och jag hoppas att utvecklingen leder till att man får ut mera energi ur det här, då finns det potential, säger han.

- Fullt utbyggd kunde taket kanske ge tjugo procent av fabrikens elbehov, bedömer Markus Snellman läget.