Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Sebastian Bergholm: Hygien eller rashygien bakom Åbos toalettukas?

Från 2015
Uppdaterad 27.05.2015 11:16.
Sebastian Bergholm
Bild: Yle

Åbo stad har stängt tre offentliga toaletter för att förhindra tiggare från att använda dem. Det har upplevts som ett problem.

Jag kan bra föreställa mig många saker som problematiska men att människor använder toaletter är inget som jag skulle kalla för problem.

Att Åbo stad ändå formulerar sig såpass lulligt uppfattar jag som en rökgranat vars syfte är att fördunkla de värden som egentligen ligger bakom beslutet.

Kanske är det enklare för politiker att göra lite vadsomhelst om man kallar något för ett problem? Ett problem kräver ju per definition att man försöker lösa det.

Felanvända toaletter

Åbo motiverar sitt beslut med att tiggarna hämtar vatten och tvättar kläder i toaletterna. Är det kanske så att staden är upprörd över att en toalett inte används på rätt sätt?

Om en toalett i Åbo används för annat än kissa och bajsa, till exempel snyta sig, mejka sig, laga håret, tvätta tänderna, strider det mot toalettens tilltänkta användning på ett sätt som talar för att stänga toaletten?

Det vore konsekvent i alla fall.

Jag har hämtat vatten i toaletter men det kanske är okej eftersom jag är infödd?

Hygien och rashygien

Man vill inte ha tiggare i Åbo. Så är det bara.

Stängandet av toaletterna för tankarna till helt andra former av hygien än det som man nu vill förneka de romska tiggarna.

Inledningen i filmen Mississippi burning visar en toalett under segregeringen i USA. Svarta på ena sidan, vita på andra. Den scenen har stannat i mig väldigt länge.

Under 80-talet minns jag hur galet det kändes att höra om apartheidsystemet i Sydafrika och hur vissa människor hade tillträde till platser som andra saknade.

Jag vet inte hur man tänker i min hemstad just nu.

Maria

Under några års tid har det på olika plan tryckts på för att slippa tiggarna utan att för den skulle ha någon idé om hur de här, bevisligen fattiga människorna, kunde hjälpas.

Jag brukar ibland tala lite med en bulgarisk kvinna som heter Maria.

Hon ser missnöjd ut om man bara ger henne småslantar eller inte har pengar på sig att ge. Jag förstår hennes reaktion.

Hon har just ingenting medan människorna omkring henne har betydligt mera.

Jag antar att det bland annat är Maria som inte får gå på tuppen.

Ideologin bakom

Det måste vara absurt att bemötas så kyligt, förnekas behov som alla människor har. Att förneka dessa behov är att förneka tiggarnas mänsklighet.

Då vi gör det, kan vi göra vad vi vill med dessa personer.

Nu tror jag inte att Åbo stad består av ett gäng socialarkitekter, däremot nog att de vill bli kvitt romerna utan att förstå vilka fruktansvärda idéer deras handlingar är besläktade med.

Det är dags att se sig själv i spegeln och öppna toaletterna och sluta behandla människor som ohyra.

Mer om ämnet på Yle Arenan