Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

”Finland är bra för uppstartföretag”

Från 2015
Uppdaterad 27.05.2015 10:46.
Entreprenören Timo Ketonen hjälper uppstartföretag att nå framgång
Bildtext Timo Ketonen hjälper uppstartföretag att nå framgång och är en så kallad business ängel.

En unik idé är inte tillräckligt för att nå framgång utan det krävs mer, säger entreprenören Timo Ketonen från företaget Aboa Advest. Ketonen anser själv att teamet är livsviktigt om ett företag vill nå långt.

Ketonen har lång erfarenhet inom näringslivet och vet vad han talar om. Nu har han gått från medieforskning via näringslivskonsult till att bli placerare och entreprenör med uppdrag att hitta nya framgångsföretag.

- När man har fyllt 50 så har man en viss erfarenhet och jag har jobbat länge i näringslivet, säger Ketonen. Jag hjälper företagen med nätverken och kontakterna samt hur de ska förädla sin produkt och idé.

Miljötekniken är på frammarsch både i Finland och globalt och Ketonens intresse är stort för företag som satsar på cleantech.

- Cleantech är ett modeord men hållbara lösningar är viktiga med tanke på framtiden och det finns potential att växa i den branschen, säger Ketonen. Många finländska företag är och kan bli framgångsrika inom miljöteknik.

Företagsstöd möjliggör tillväxt

Finlands företagsstöd är guld värda enligt Ketonen och han hoppas att den nya regeringen inser det då man nu planerat det nya regeringsprogrammet.

- Utan Tekes och Finnveras finansieringslösningar skulle många företag eller idéer inte ha sett dagens ljus och därför är jag lite överraskad över att näringslivet ofta kritiserar stödsystemen, säger Ketonen.

Ketonen figurerar i många styrelser och är med i många företag. Den senaste satsningen är Åboföretaget Plantui som utvecklar och säljer vattenbaserade inomhusodlingar och förhoppningarna är stora.

- Jag intresserade mig för Plantui på grund av deras koncept och att de har en chans på den globala marknaden, säger Ketonen. Den finländska och nordiska marknaden är ensam för liten om man vill växa sig stor, så det gäller att satsa på den globala marknaden.

Digitala färdigheter är livsviktiga

Till de ungdomar som nu blir studenter eller tar sin yrkesexamen rekommenderar Ketonen att fundera ordentligt på vilken sorts utbildning de vill ha.

- Då min generation sökte sig vidare efter gymnasiet så valde vi ofta universiteten, men i dag är det skäl att tänka lite mer och kanske satsa på något praktiskt, säger Ketonen. Det finns många artesaner och snickare som har lyckats skapa sig långa karriärer.

Men oavsett vad man väljer så ska man också satsa på programmering, kodning och teknologi för det om något är dagens läskunskap, anser Ketonen.

Aboa Advest investerar i uppstartföretag

Plantui tror på vattenbaserade inomhusodlingar

Programmet är inte längre tillgängligt