Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Dykare i rätten för vrakplundring

Från 2015
Uppdaterad 27.05.2015 11:56.
Ett vrak som museiverkets dykare granskat vid Högskär i Hangö. Konstruktioner på däck och sidan.
Bildtext (Illustrerande arkivbild)
Bild: Museiverket / Eveliina Salo

Rättegången mot de fyra män som åtalats för att ha plundrat ett vrak utanför Borgå pågår på onsdag och torsdag vid Östra Nylands tingsrätt.

Vraket hittades redan 2002 och Museiverket lämnade år 2011 in fyra stycken begäranden om undersökning. Både år 2012 och 2013 lämnade Museiverket in två begäranden om undersökning, men de ledde inte till åtgärder. Museiverket polisanmälde den misstänkta vrakplundringen eftersom vraket enligt fornminneslagen tillhör staten. Ett vrak som saknar ägare och och som har legat på havsbottnen över hundra år tillhör staten.

Okänd last

Vraket är 26 meter långt, 7 meter brett och har 3 master och ligger på 40 meters djup. Vraket finns ute på öppet hav nära Kallbådagrund - det vill säga närmare territorialvattengränsen än fastlandet. Fartyget härstammar troligtvis från 1700- eller 1800-talet och kan ha använts för att transportera hampa.

Bytet oklart

Museiverket fick veta om fartyget efter att intresserade fritidsdykare fotograferat det. Föremålen ombord är i det här fallet speciellt viktiga, eftersom man inte har noggrann information om fartygets ursprung, ålder eller tidpunkt för när det förliste. Föremålen kan därför ge en viss fingervisning om när fartyget har seglat.

Det är oklart vad de fyra åtalade dykarna kan ha fått med sig upp.

Plundringen av vraket är det första i sitt slag i Finland som gått till åtal. Rättegångens huvudförhandling tar två dagar i anspråk vid Östra Nylands tingsrätt i Borgå.