Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Bob Gruen – mannen bakom bilderna

Från 2015
Uppdaterad 29.05.2015 12:08.
Fotografen Bob Gruen
Bildtext Bob Gruen.
Bild: Yle/Parad Media

Ni vet den där leken som går ut på att fundera ut hur många handskakningar det blir mellan en själv och någon känd person?

Efter att ha träffat rockfotografen Bob Gruen vinner man garanterat den leken. Alla kategorier. Då är man nämligen bara EN handskakning ifrån John Lennon, Tina Turner, Mick Jagger, Sid Vicious, Elvis, Madonna, Kurt Cobain, Debbie Harry, Gene Simmons och Alice Cooper. Och många, många fler.

Sid Vicious
Bildtext Sid Vicious.
Bild: © Bob Gruen / www.bobgruen.com

Bob Gruen har en närmast magisk förmåga att vara på rätt plats vid rätt tid. Det säger han själv att är en av de största orsakerna till hans framgång. Ingen annan har fotograferat så många så kända rockmusiker som han – och många av hans bilder har rentav blivit kultförklarade.

– En delorsak är nog att jag inte tittar så mycket på TV, säger Bob Gruen. Jag tycker om att gå ut själv och vara med där det händer.

Hårt arbete

Som ung på 60-talet avbröt han skolgången för att bo tillsammans med ett rockband. Fotografering var hans hobby och han hade alltid kameran runt halsen. Det ena ledde till det andra och innan han visste ordet av jobbade han dygnet runt istället för att inte jobba alls.

– Det krävs mycket hårt arbete för att man skall lyckas. Men det krävs också att man kan sålla bland sina bilder. Jag reagerar alltid på att människor idag tar en massa bilder och lägger ut dem på nätet. De inser inte vikten av att kasta bort de dåliga exemplaren. Om du väljer ut ett fåtal och publicerar bara dem, kommer folk att tycka att du tar mycket speciella bilder, förklarar Bob Gruen.

Som exempel visar han en bild han tog av Tina Turner 1970.

Tina Turner
Bildtext Tina Turner.
Bild: © Bob Gruen / www.bobgruen.com

– Det går inte att planera en sådan här bild. Strobon blinkade och jag visste inte ens exakt var på scenen hon befann sig, men jag ville testa att fotografera henne med lång slutartid. De flesta bilder jag tog blev riktigt dåliga men den här råkade bli perfekt. Den fångar verkligen den energi Tina hade på scen.

Kompis med John Lennon

Bob Gruens mjuka och vänliga sätt har gjort det lätt för honom att komma nära dem han fotograferar, och han blev snabbt god vän med ett flertal världskändisar. Under John Lennons år i New York – de nio sista åren av hans liv – var Bob Gruen en välsedd gäst hos familjen Lennon-Ono och kom att stå dem mycket nära. Han fotograferade deras privatliv, bland annat tog han bilder i deras hem i the Dakota building i Central Park då sonen Sean Lennon var nyfödd. Han är också mannen bakom den ikoniska bilden av John Lennon i en New York City-skjorta.

John Lennon
Bildtext John Lennon.
Bild: © Bob Gruen / www.bobgruen.com

– Här syns det att John är god vän med fotografen, han är avslappnad och man får lust att gå fram och prata med honom då man ser bilden. Det är jag som har gett honom t-shirten. Jag brukade köpa dem av en kille som sålde dem på gatan vid Times Square och jag var ofta klädd sådär själv. Bilden är tagen på Johns och Yokos balkong och när jag såg hur vacker horisonten var med alla skyskraporna omkring, bad jag John ta på sig t-shirten. Vi hade ingen aning om att bilden skulle bli så berömd.

Senare har Bob Gruen ångrat att han inte förde dagbok under de intensiva åren med John Lennon.

– John var mycket rolig och skämtade ofta. Han var mycket kvick med ordlekar och fick alltid folk att skratta. Men tiden gick så fort och jag kan inte komma ihåg några exakta citat. När man är goda vänner håller man ju inte på och intervjuar varandra och skriver upp svaren.

Passionen svalnar inte

Ännu idag går Bob Gruen på rockklubb flera kvällar i veckan, oftast tillsammans med sin fru. Och kameran hänger runt halsen. Nästa varje gång måste han ursäkta sig och säga till sin fru att han strax kommer tillbaka – han är tvungen att gå fram och föreviga det som händer på scenen. Också under finlandsvistelsen kommer Bob att hinna rocka loss.

– Min gamla vän Mike Monroe råkar ha en spelning just medan jag är här. Sam Yaffa är också där så det blir ett ypperligt tillfälle att träffa vänner. Det bara råkade bli så – min vanliga sagolika tur med tajmningen.

Efter Nio om slumpen och ödet, torsdagen den 28 maj i Yle Fem samt på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan