Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fifa-chefer greps i polisrazzia

Från 2015
Uppdaterad 28.05.2015 08:13.
Fifa.
Bild: EPA/STEFFEN SCHMIDT

Flera höjdare inom det internationella fotbollsförbundet Fifa har under morgonen gripits av schweizisk polis. De gripna misstänks bland annat för korruption och de väntas nu bli utlämnade till USA där de har åtal att vänta, skriver tidningen New York Times.

Det var tidigt i morse som civilklädda schweiziska poliser dök upp utanför ett av de femstjärniga hotellen i Zürich. Bakom uppsträckta lakan ledde man bort de sex gripna Fifa-funktionärerna till de väntande polisbilarna. Senare under dagen greps ytterligare en funktionär.

De schweiziska myndigheterna meddelade under eftermiddagen namnen på de gripna. Det handlar om Fifas viceordförande Jeffrey Webb och Eugenio Figueredo och därtill om Eduardo Li ordförande för förbundet i Costa Rica, Julio Rocha tidigare chef förbundet i Nicaragua, Costas Takkas tidigare generalsekreterare för förbundet på Caymanöarna, samt José Maria Marin och Rafael Esquivel från det sydamerikanska fotbollsförbundet Conmebol.

Polisrazzia utanför det schweitziska hotellet där Fifa-chefer greps.
Bildtext Polisbil utanför hotellet där Fifa-cheferna greps.
Bild: EPA/ENNIO LEANZA

Vid en presskonferens tidigare idag vägrade Fifa-talesmannen Walter de Gregorio gå in på vilka funktionärer det handlar om. De får i alla fall i det här skedet fortsätta som fullvärdiga Fifa-funktionärer, trots att de sitter gripna.

Blatter på fri fot

Fifa-chefen Sepp Blatter finns alltså inte med bland de gripna. Det gör däremot hans långvarige vapendragare Jack Warner, tidigare chef för det nord- och centralamerikansk-karibiska fotbollsförbundet CONCAF och medlem av Fifas exekutivkommitté.Om Warner har gripits av schweiziska eller amerikanska myndigheter är i det här skedet oklart, enligt uppgifter från de senare har han i vilket fall som helst gripits.

Enligt tidningen New York Times är de amerikanska åklagarna i det här skedet ute efter 14 personer, som man vill åtala för olika former av bedrägeri, korruption och penningtvätt. Man försöker nu få de i Zürich gripna Fifa-funktionärerna utlämnade till USA och fler gripanden är sannolikt ännu att vänta.

De amerikanska myndigheterna har publicerat en lista med namnen på de åtalade. På listan finns också flera personer från olika firmor inom marknadsföring i idrottsvärlden. De här personerna misstänks för att ha betalat miljoner dollar i mutor för bland annat TV-kontrakt.

Yle Nyheter TV-nytt: Gripna Fifa-höjdare - Spela upp på Arenan

Arkivbilder på Jack Warner och Jeffrey Webb med Eugenio Figueredo.

Utredningar kring Warner och Concacaf

De amerikanska myndigheternas utredningar går långt bak i tiden, så det handlar inte endast om de senaste kontroversiella valen av Ryssland och Qatar till VM-värdar.

– Vi är förbluffade över hur länge det här har pågått och hur det innefattade nästan allt som Fifa gjorde. Det verkar som att korruptionen var institutionaliserad, säger en polis till New York Times.

Fifa-presidenten Blatter är ändå i det här skedet inte mål för utredningarna. Enligt New York Times kretsar i stället stora delar av utredningarna kring Concacaf-förbundet och dess tidigare chef Jack Warner.

Warner, långvarig ordförande för fotbollsförbundet i Trinidad och Tobago, ledde Concacaf under åren 1990 till 2011. Hans namn har dykt upp i många korruptionsutredningar också tidigare. Bland annat misstänks han ha gjort stora vinster på illegal försäljning av biljetter till VM i Tyskland år 2006.

Vi är förbluffade över hur länge det här har pågått och hur det innefattade nästan allt som Fifa gjorde.

Warner misstänks också för att ha tagit emot och gett mutor i samband med valet av Sydafrika till värdland för VM år 2010.

Warner hoppade av ordförandeposterna år 2011 då misstankarna mot honom på allvar började hopas. Det att Warner avgick betydde enligt Fifas regler ändå att alla interna utredningar mot honom lades ned.

Mer uppgifter om åtalen är att vänta under eftermiddagen, då ska nämligen justitieminister Loretta E. Lynch och FBI-chefen James Comey hålla en presskonferens i New York.

Också Schweiz utreder

Vid sidan av de amerikanska utredningarna har också den schweiziska åklagarmyndigheten inlett egna utredningar. Man har bland annat beslagtagit dokument och information som rör valet av Ryssland och Qatar till VM-värdar. Beslaget gjordes vid Fifas högkvarter i Zürich.

Fifas huvudkontor i Zürich, Schweiz.
Bildtext Fifas huvudkontor i Zürich
Bild: EPA/ENNIO LEANZA

Den schweiziska polisen och åklagarväsendet har också hört tio personer som var medlemmar av Fifas exekutivkommitté då valprocessen för åren 2018 och 2022 genomfördes, skriver tidningen Neue Zürcher Zeitung.

Det schweiziska justitieministeriet meddelar samtidigt att man har låtit spärra flera av Fifas konton vid schweiziska banker. Kontona ska bland annat ha använts för att överföra mutor.

Hittills ostört i Schweiz

Att den schweiziska polisen nu ingriper är i sig också rätt överraskande. Det internationella fotbollsförbundet med säte i Zürich har hittills åtnjutitit något av en närmast fullständig immunitet i Schweiz.

De gripna delegaterna hade samlats i Zürich för att delta i valet av ny Fifa-chef. Ja, eller egentligen handlar det närmast om att återvälja den sittande presidenten, den snart 80-årige Blatter för en femte mandatperiod.

Vilka följder razzian får med tanke på ordförandevalet i övermorgon återstår att se. Fifa-experten Thomas Kistner är i alla fall övertygad om att förbundet förr eller senare kommer att kollapsa. I en intervju i december såg han egentligen fram emot ett omval av Blatter.

– Jag tror att ett omval av Blatter är det bästa som kan hända. Då kommer kollapsen allra snabbast, säger Kistner.

Fifas tjänstemän väntar innan starten av Fifas årliga kongress.
Bildtext Fifas tjänstemän väntar innan starten av den årliga kongressen.
Bild: EPA/WALTER BIERI

”Bra för Fifa”

– Det här är bra för Fifa. Förstås är det skadligt för förbundets rykte, men samtidigt är det här en bra möjlighet att städa upp inom förbundet, sade Fifa-talesmannen Walter de Gregorio vid en presskonferens för en stund sedan.

– Vi kan utreda korruption endast till en viss gräns. Vi behöver hjälp av myndigheterna och det är därför vi är öppna för allt samarbete, fortsätter de Gregorio.

Enligt honom kommer Fifas årliga kongress att hållas som planerat. Valet av ordförande kommer också att genomföras planenligt. De Gregorio var noga med att poängtera att varken Fifas president eller generalsekreterare är mål för de pågående utredningarna.

Vem de pågående utredningarna gäller vill de Gregorio inte gå in på. Han utesluter också att man kommer att välja nya VM-värdar för åren 2018 och 2022.