Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tanzanias president besöker Finland

Från 2015
Uppdaterad 01.06.2015 06:13.
Tanzanias president Jakaya Mrisho Kikwete ska på arbetsbesök till Finland tillsammans med makan Salma Kikwete.
Bild: EPA/OLIVIER HOSLET

Tanzanias president Jakaya Mrisho Kikwete och hans fru Salma Kikwete gör ett arbetsbesök till Finland. På programmet finns bland annat företagsbesök och diskussioner med president Sauli Niinistö.

Presidentparet besöker Finland från den 1 till 3 juni. President Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio tar emot gästerna i presidentens slott den 2 juni.

Presidenterna kommer bland annat att diskutera relationerna mellan Finland och Tanzania och möjligheterna till kommersiellt samarbete. Även frågor som berör multilateralt samarbete, den regionala utvecklingen I Afrika och den globala utvecklingen samt ekonomin tas upp på mötet.

Mer handel mellan länderna

Under sitt besök ska president Kikwete bland annat besöka Aalto-universitetet i Esbo och finländska företag.

Tanzania är Finlands långvarigaste och största utvecklingssamarbetspartner. Länderna har under den senaste tiden strävat efter att gå från ett traditionellt utvecklingssamarbete till ett mer omfattande handelsekonomiskt samarbete. I relationerna har man särskilt satsat på handeln och investeringarna mellan länderna.

President Kikwete besöker de nordiska länderna som avslutning på sin presidentperiod. Efter Finland besöker han Sverige.