Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Nya TaDam stiger direkt upp på Svenska teaterns scen

Från 2015
Uppdaterad 27.05.2015 17:23.
Ett stort vitt hus i en stad.
Bildtext Om två år blir det premiär för Nya TaDam på Svenska teatern.

Då de blivande musikalartisterna ställer sig på Svenska teaterns scen på våren 2017 gör de det gratis. Alla parter vinner, säger projektledare Camilla Pohtokari.

Antagningsprocessen till den nya musikteaterutbildningen är i full gång. Det hela kör igång på hösten och avslutas våren 2017 med en föreställning på Svenska teatern.

För Svenskis innebär det här en möjlighet att nå ut till den unga publiken.

Någon ersättning för att vara med i en Svenska teatern-produktion får deltagarna inte.

- Det här är en utbildning och slutarbetet är en pjäs på Svenska teatern, vår nationalscen på svenska, säger projektledaren Camilla Pohtokari. Och för Svenskis innebär det här en möjlighet att nå ut till den unga publiken.

Det handlar ju inte om en heltidsgrej, så man kan bra kombinera det med andra studier

Nya TaDam

Sedan starten år 1994 regerade musikutbildningslinjen TaDam den finlandssvenska amatörmusikalscenen i huvudstadsregionen i exakt 20 år.

Projektledare Camilla Pohtokari gissar att det gamla namnet kommer att leva vidare.

- Det här är ju en helt ny grej med helt nya aktörer, men jag tror att Nya TaDam kommer att etablera sig som ett namn för utbildning, säger hon.

Bildtext Musikalen Legally blonde blev TaDams sista produktion.

Över femtio personer har sökt till den nya utbildningen som riktar sig till ungdomar i åldern 15-22. Fokus ligger på dans, sång och koreografi. Mellan tolv och fjorton hugade kommer att inleda studierna på hösten.

- Det handlar ju inte om en heltidsgrej, utan utbildningen sker på kvällar. Så man kan bra kombinera det med andra studier.

Nya Tadam är ett samarbete mellan Musikskolan Sandels, Grankulla musikinstitut, Musikinstitutet Kungsvägen, Ungdomscentralen i Helsingfors samt Svenska teatern.