Nordjobb är ett vinnande koncept
Konceptet har fungerat i trettio år och det kommer säkert att göra det i trettio år till, det tror Pohjola-Nordens generalsekreterare Michael Oksanen om Nordjobb som firar jubileum i år.
- Tanken är unga ska få sommarjobb och arbetspraktik runt om i Norden. Men det kan vara ett stort steg att till exempel åka Grönland och jobba på en fiskfabrik. Med hjälp av Nordjobb, som tar hand om allt det praktiska, blir det mycket lättare, säger Michael Oksanen, generalsekreterare på Pohjola-Norden.
Men det är inte bara de unga som drar nytta av Nordjobb.
- Vi gör det också lättare för företagen att komma i kontakt med sommarjobbare.
Nordjobb arbetar för att öka rörligheten mellan de nordiska länderna och öka kunskapen om språk och kultur. Unga mellan 18-28 år kan ansöka om att delta i programmet.
- Det är klart att mycket har förändrats sedan starten 1985. Både arbetslivet och fritiden ser annorlunda ut, men grundtanken är den samma, säger Oksanen.
Nordjobb mera än ett sommarjobb
Att dela kunskap och erfarenhet är en stor del av det nordiska utbytet.
- Det handlar inte bara om att de unga ska åka iväg och få ett sommarjobb. Det är faktiskt ett kunskapsutbyte. Här i Österbotten har vi till exempel haft läkarstuderande från Sverige.
Men man kan arbeta med allt från A och Ö inom Nordjobb.
- I år har vi en Nordjobbare som kommer att hjälpa till med att organisera Jakobs dagar.
I framtiden hoppas Oksanen att Nordjobb kommer att bli ännu populärare.
- Företagen här i Österbotten deltar flitigt i programmet men så är det inte överallt. Den här regionen är ett bra exempel på hur det kan fungera. Det här vill vi förmedla till andra regioner, säger Oksanen.
