Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

HFD: Drumsö vattentorn får rivas

Från 2015
Uppdaterad 28.05.2015 10:20.
Vattentorn
Bild: YLE/Christoffer Gröhn

Högsta förvaltningsdomstolen har gett grönt ljust för rivandet av Drumsö vattentorn.

I september 2013 beslöt stadsstyrelsen i Helsingfors att tornet, som ligger på Örnberget på Drumsö, ska rivas. Det var följd av en lång process där staden utrett olika användningsmöjligheter för tornet.

I november i fjol överklagade ändå Kimmo Sarje, som är aktiv i föreningen Pro Drumsö vattentorn, rivningsbeslutet till Högsta förvaltningsdomstolen. Nu har besväret förkastats.

Om det rivs så ändras landskapet märkbart. Så undrar vi också vad som skulle byggas där i stället, det är ju attraktiv byggmark

Katri Penttinen

Rätten motiverar sitt beslut med att trots att tornet har ett byggnads- och kulturhistoriskt värde, så finns det inte grund att häva stadsstyrelsens beslut.

”Ett av de första i sitt slag”

Katri Penttinen är ordförande för invånarföreningen Drumsösällskapet.

- Jag är väldigt förvånad över beslutet, säger hon.

Penttinen understryker vattentornets kulturhistoriska värde.

- Bland annat museiverket har fört fram att vattentornet är ett av de första i sitt slag. I Sverige har ett liknande torn skyddats.

Landmärke på Drumsö

Penttinen har ändå inte förlorat hoppet. Drumsösällskapet har överklagat beslutet att inte skydda tornet som fattades av Närings- Trafik- och Miljöcentralen beslut i augusti. Rivningsarbetet kan inte börja innan ett beslut om besväret har fattats.

Enligt Penttinen är vattentornet ett viktigt landmärke för drumsöborna.

- Om det rivs så ändras landskapet märkbart. Så undrar vi också vad som skulle byggas där i stället, det är ju attraktiv byggmark, säger hon.

Det 34 meter höga tornet, som invigdes år 1958, har varit ur bruk sedan år 1996.