Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Arkitektyrket finns i generna?

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Arkitekten Lilli Maunula var onsdagsgäst i Succémorgon.
Bildtext Janne vill teckna, Lilli är cool och Fredrika funderar så det knakar.

Visste du att arkitekter kan jobba inom modebranschen? Arkitekten Lilli Maunula berättar hur och ger också andra tips för dem som funderar på yrket.

Just nu är det många som funderar vad de ska fortsätta studera. Har du funderat på att bli arkitekt så ska du kolla in detta.

Lilli Maunula jobbar som arkitekt och hälsade på i Succémorgon för att berätta om sitt yrke. Janne Grönroos har som vanligt många fördomar angående arkitekter. Ibland träffar han rätt.

Jannes påstående löd att man blir arkitekt om ens ena förälder eller en mommo/faffa är det.

- Sanningen är att hela min familj är arkitekter, berättar Lilli.

Det ligger nog något i Jannes fördom. Lilli har redan som barn legat i en krubba under skrivbordet på arkitektbyrån. På semesterresor låg ingen i familjen i solstolen utan kollade in byggnader och numera är det mycket arkitektsnack på familjemiddagarna. Lilli är väldigt tacksam för att hon kom in i arkitektvärlden redan i ung ålder.

Studier och inträdesprov

Lilli uppmanar dem som vill studera till yrket att satsa mest på teckning. Matematik kan också vara bra men sanningen är att man använder det väldigt lite inom yrket. Man får hjälp av ingenjörer gällande matte. Historia kan också vara ett bra ämne att satsa på.

Inträdesprovet sägs vara svårt. Lilli berättar att man ska teckna mycket och att det viktigaste är att man tränar teckning, att man är avslappnad, har fantasi och klarar av att tänka tredimensionellt. Då går det nog bra.

Arkitekt inom modebranschen

En arkitekt kan också jobba inom modebranschen. Det har Lilli gjort i Sverige där hon varit och gjort butiksinredning för modebrand. Det handlade om att uttrycka modebrandets identitet i butiken.

- Vi satsade på det visuella så att det såg så coolt och attraktivt ut som möjligt. Det skulle vara en shoppingupplevelse för kunden.

Lilli berättar att hon hört om en butik som byggde en labyrint i sina utrymmen. Den revs efter en månad eftersom de sålde så dåligt. En annan butik inreddes helt i rött.

Butiker i Finland satsar väldigt lite på inredningen.

- Jag önskar att det kommer till Finland och att folk skulle inse hur fiffigt och viktigt det är att butiken är attraktiv.

Visst brukar det vara så att trender i Sverige kommer till Finland men med en viss fördröjning. Kanske också vi får njuta av stylade butiker om något år.