Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Varför: världens bästa fråga

Från 2015
Uppdaterad 27.05.2015 16:49.
Marcus Rosenlund med logo

Jag brukar säga om programmet jag gör, Kvanthopp, att det egentligen inte handlar om vetenskap. Det handlar först och främst om nyfikenhet.

Nyfikenhet på hur saker och ting funkar. Livslång nyfikenhet. Och just det här är en av de viktigaste sakerna som vi kan lära åt våra barn om man frågar mig.

Jag har än en gång blivit påmind om det här på sistone när jag har besökt olika förskolor och lågstadieskolor och pratat för barnen om rymden och svarat på deras frågor.

Först och främst är jag imponerad över hur djupsinniga och svåra frågor barnen kommer med. Vad finns inuti ett svart hål? Faktum är att ingen har någon aning. Varför? Varför lyser stjärnorna? Varför är Pluto inte en planet längre?

Varför, miksi, why – den bästa frågan någonsin.

Det där med principer

Jag är inte en perfekt förälder, långt ifrån. Jag är ofta trött efter jobbet och ibland skriker jag åt mina pojkar fast jag inte borde. Jag kan vara frånvarande ibland, uppslukad av jobb och andra vardagsbestyr. Och jag är inte alltid bra på att hålla fast vid mina principer som att "inget godis på en vardag" (jag fuskar med det själv också).

Men det finns en princip som jag står fast vid – benhårt. Det är någonting som jag lovade mig själv för länge sen. Och det är att aldrig svara ”därför” när mina barn frågar ”varför”.

Hur jobbig min dag än har varit och hur trött jag än är, om mina barn frågar ”varför”, vad det än gäller, så försöker jag svara så uppriktigt och klart och tydligt som jag kan, förklara varför det är si eller så. Utan att låta irriterad eller sarkastisk.

Jag förväntar mig inte att de alltid gillar svaret eller att jag alltid kan svara. Ibland måste man säga som det är: ”Jag vet inte”. Men jag vill att mina barn lär sig att det alltid är okej att fråga varför. Och att de fortsätter med det när de blir vuxna.

Att de inte blir sådana där låtsasvuxna som inte vågar visa att de inte vet allt det där som man borde veta som vuxen för att det är pinsamt att fråga ”varför” tills man verkligen förstår någonting. För det är aldrig fel att fråga varför.

Ödesfrågan varför

Faktum är att vi är riktigt illa ute som samhälle sedan när vi börjar begränsa folks rätt att fråga varför, att ifrågasätta auktoriteter, om de sedan är föräldrar eller politiska och religiösa ledare. Det finns gott om sådana länder och i ett sådant land vill jag inte att mina barn ska behöva bo.

Och det enda sättet att motverka ett sådant samhälle är att lära barnen från allra första början att det alltid är okej att fråga varför, hur trötta mamma och pappa än är, och aldrig få den där kalla sarkastiska disktrasan kastad i ansiktet på sig, den där som heter ”därför”. Också känd som ”för att jag säger så”.

För det är ett jättedåligt svar och vi är skyldiga våra barn bättre än så. Om ni inte nöjer er med det här så fråga mig gärna – varför?