Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Mårten klådde Sonja med ett poäng i studentskrivningarna

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Efter Nio: Sonja och Mårten skriver samhällslära - Spela upp på Arenan

Programledarna Sonja Kailassaari och Mårten Svartström ville kolla hur långt allmänbildningen räcker till i studentskrivningarna. Båda blev positivt överraskade av resultatet.

Mårten Svartström avklarade studentexamen år 1991 och Sonja Kailassaari år 1999. Med andra ord har de ursprungliga kunskapsfyllda hjärncellerna förtvinat för länge sedan. Nu gällde det för dem att kolla hur långt den nuvarande allmänbildningen räcker till för skriva provet i samhällslära.

– Det var stressigt då och det var stressigt nu, konstaterade Mårten angående skrivningarna.

Sonja visste inte heller när hon senast varit tvungen att koncentrera sig på en sak under sex timmar. Hur som helst är skrivningarna nu utförda och programledarna är nervösa inför resultatet av skrivningarna.

Allmänbildning bär långt, men inte hela vägen

Censorerna Juhana Aunesluoma och Tom Gullberg från Studentexamnensnämnden har granskat Sonjas och Mårtens prov. Många ämnen i studentskrivningarna kräver specifik kunskap som man måste läsa på för att klara sig bra i skrivningarna. I samhällsläran kan man klara sig långt med allmänbildning och om man har en grundkunskap om vårt statsskick och politiska system. Men för att det ska riktigt bra krävs det man läser på förhand.

– Båda skrev bra och hade en bra struktur, men på vissa frågorna kunde ni skrivit mera, bedömde Juhana Aunesluoma.

Resultatet

Sonja fick 24 poäng i provet, vilket ger betyget cum laude approbatur, eller rätt och slätt ett C. Mårten fick 25 poäng i provet, vilket berättigar till magna cum laude approbatur, eller ett M.

– Va, ett litet sketet poäng gav Mårten ett M? undrade Sonja förvånat medan Mårten solade sig i självberöm.

Slutligen var båda väldigt nöjda med sina resultat. Under gymnasietiden fick Sonja ett E och Mårten ett A i realen. I dagens läge väljer man högst ett realämne som man skriver. Innan år 2006 kunde man välja bland flera realämnen under skrivningarna.

Läs också:
Studentexamensnämnden: Provet i samhällslära 20.3.2015: beskrivning av goda svar
Ämne för Ämne – sä här klarade sig gymnasierna

Efter Nio på torsdag den 28 maj 2015 kl. 21.00 i Yle Fem och på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan