Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

När Nicky "Topper" Headon rockade kasbahn

Från 2015
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
The Clash
Bildtext The Clash: Mick Jones, Joe Strummer (stående), Nicky "Topper" Headon, Paul Simonon
Bild: YLE / Dan Eskil Jansson

Egentligen hade Nicky Headon aldrig tänkt bli så himla långvarig i The Clash. Han kom från en jazz- och progebakgrund och såg The Clash närmast som en språngbräda för sin kommande karriär som trummis inom annan musik. Men han insåg snart att The Clash hade något speciellt på gång, så han ändrade sina planer.

Fakta om Topper Headon:

Döpt till: Nicholas Bowen Headon
Född: 30.05.1955, Bromley, Kent, England
Yrke: trummis, mest känd med The Clash
Aktuell med: fyller 60 år

Joe Strummer, sångaren och gitarristen i The Clash, betonade flera gånger hur viktig Nicky Headon var för bandets sound. Eller Topper som Strummer hade döpt om Nicky till eftersom han tyckte Nicky påminde om karaktären Mickey the Monkey i den tecknade serietidningen The Topper.

Mänsklig trummaskin

Nicky "Topper" Headon har även kallats för "den mänskliga trummaskinen" tack vare sitt pålitliga rytmsinne och goda trumteknik. Hans trummande på The Clash-låten Train In Vain har klassats som ett av de mest betydande och distinkta beaten inom rockmusiken.

1982 fick ändå Topper Headon sparken från The Clash. Orsaken var hans alltmer tilltagande heroinberoende. Något som han sedermera lyckats bli helt fri från. Efteråt har Joe Strummer sagt att han ångrade att de inte gjorde mer för att hjälpa Topper. Då kanske The Clash aldrig hade splittrats.

Planer på återförening

Kring millennieskiftet var det prat om att återförena The Clash i dess legendariska formation, d.v.s. Joe Strummer, Mick Jones (gitarr, sång), Paul Simonon (bas) och Nicky "Topper" Headon. Men tyvärr hann det aldrig bli något av de planerna eftersom Joe Strummer överraskande gick bort år 2002.

Efter The Clash spelade Topper Headon med diverse olika band och försökte sig även på en solokarriär. Men inget skulle komma ens i närheten av hans framgångar med The Clash.

Rock The Casbah

Topper Headon har aldrig varit desto vidare känd som någon kompositör, men faktum är ändå att en av The Clashs mest kända låtar långt är skriven av honom. Den låten är Rock The Casbah och när den kom år 1982 blev den gruppens största listframgång någonsin.

Låten är baserad på ett pianoriff som Topper Headon hade kommit på redan tidigare och som han brukade leka med under träningar. Eftersom Topper är trummis spelar han även piano som det slagverksinstrument vissa menar att det egentligen är avsett som.

Den här gången lekte han som så ofta med riffet medan han väntade på att resten av bandet skulle dyka upp. Men de dröjde. Headon tröttnade på att vänta och spelade själv in även trummor och bas ovanpå pianot. Det enda som fattades var gitarren och sången.

När de andra kom till studion och hörde vad han gjort blev i synnerhet Joe Strummer eld och lågor och skrev snabbt ner texten som idag är ungefär lika känd som själva pianoriffet.

Nicky "Topper" Headon
Bildtext Nicky "Topper" Headon
Bild: Wikimedia commons / Steve Haughey

Texten är inspirerad av att Iran år 1979 förbjöd västerländsk musik. Strummer hittade sedan på en berättelse om en kung som förbjuder rockmusik. När folket protesterar mot detta genom att "rocka kasbahn" beordrar kungen sina jetplan att bomba alla som trotsar förbudet. Men stridspiloterna struntar i den ordern och spelar istället rockmusik över deras radiosändare.

Användning i krig

I augusti år 1990 bröt Kuwaitkriget ut och i januari 1991 inledde USA:s armé Operation Ökenstorm. Den första låt som de amerikanska styrkornas egna radiostation spelade då var Rock The Casbah.

Soldaterna skrev även "Rock the Casbah" på en amerikansk bomb som skulle sprängas i Irak. När Joe Strummer fick höra det grät han. Det soldaterna tydligen inte visste var att The Clash var ett mycket pacifistiskt band.

Nicky "Topper" Headon
Bildtext Nicky "Topper" Headon, från planschen som kom med LP:n Combat Rock.
Bild: YLE / Dan Eskil Jansson

När Irakkriget startade år 2003 var Rock The Casbah den mest önskade låten hos de brittiska styrkornas radiostation. En politisk analytiker kommenterade detta med att tanken på att The Clash skulle vara något slags språkrör för striderna i Mellanöstern kunde vara tillräckligt för att väcka Joe Strummer från de döda.

Deras största hit

Rock The Casbah kom på en 8:e plats på den amerikanska singellistan och det var den högsta listplacering The Clash någonsin skulle få. Även skivan, Combat Rock, blev bandets mest framgångsrika platta med topp-10-placeringar på albumlistor världen över.

Men trots allt detta syns inte Topper Headon i videon till Rock The Casbah. För när den gavs ut som singel hade han redan petats från The Clash och de hade tagit tillbaka deras första trummis Terry Chimes.

Topper Headon har sagt att det inte var så värst roligt att se en annan person bakom trummorna i videon till en låt som han hade skrivit.

Intressanta versioner av Rock The Casbah:

Mer om ämnet på Yle Arenan