Tyskt militärläger grävs upp på Tulludden

Utgrävningarna från det tyska militärlägret på Tulludden i Hangö har nu börjat. Det är första gången området undersöks i den här omfattningen.
På Tulludden i Hangö håller elever från både det svenska och finska gymnasiet på och gräver i marken. Med jämna mellanrum silar de jorden som de har samlat i hinkar för att kolla om det finns intressanta föremål i jordmassan. Hittills har de hittat bland annat korkar, delar av militäremblem och gevärshylsor och -patroner.
Sista chansen
Det är arkeologen Jan Fast som har tagit initiativ till projektet på Tulludden. I ett års tid har han gjort efterforskningar i arkiv och inventerat området och nu är det dags att för första gången undersöka vad som finns i jorden kring de söndervittrande barackerna.
- Det här är i sista sekunden det är möjligt att göra det här, säger han. Vi kan inte vänta eftersom det inte finns många mänskor kvar som kan berätta om tiden då tyskarna var här. Också byggnaderna kommer att rasa inom de närmaste två åren.
Hållplats för tusentals tyska soldater
Åren 1942 till 1944 var Tulludden den plats där de tyska soldaterna stannade på vägen hem på permission eller tillbaka till fronten i norr. Natt och dag kom det tåg som förde soldaterna från fronten eller hämtade dem tillbaka dit. Lägret var byggt för totalt 4000 soldater.
- Här kryllade av soldater under den tiden, säger Fast. Det var en verklig smältdegel för unga män under kriget.
Närhistorian är viktig
Elever från både det svenska och finska gymnasiet i Hangö deltar genom en kurs i utgrävningarna på Tulludden. Henna Nurmi i årskurs ett i Hangö gymnasium och det här är första gången hon är ute på det gamla militärområdet på Tulludden.
- Jag har lärt mig en hel del nya saker, både om arkeologi och om historia, säger hon.
Marcus Nuutinen är en av de två elever från Hankoniemen lukio som deltar i utgrävningarna. Han är främst intresserad av de arkeologiska utgrävningarna, men tycker också att det är viktigt att känna till sin närhistoria.
- Det är viktigt att veta vad som har hänt och varför, konstaterar han.
Hangö museum får föremål
Också andra har möjlighet att vara med om utgrävningarna som kommer att pågå i flera år på det tio hektar stora området. För tillfället pågår utgrävningarna i utkanten av militärlägret, på den plats där alla soldater avlusades då de anlände.
- Nu när vi har lokaliserat lägrets stora avstjälpningssplats så får vi säkert ett fantastiskt snitt av hur lägerlivet materiellt sett såg ut, säger Jan Fast. Och Hangö museum får äntligen föremål som anknyter till den tyska närvaron i Hangö.
Poetisk arkeologi
Projektet på Tulludden består av två olika delar. Dels är det ett socialhistoriskt och arkeologiskt projekt, dels är det ett konstprojekt.
Fotografen och professorn Jan Kaila och bildkonstnären Japo Knuutila dokumenterar också området och närmar sig det genom så kallad poetisk arkeologi. Meningen är att de ska skapa verk som på olika sätt belyser det tyska militärlägrets invånare och den miljö de levde i.