Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt
MGP

Stipendier väcker avund bland elever

Från 2015
Uppdaterad 30.05.2016 13:56.
Studentdimission i Kyrkslätts gymnasium, juni 2013.
Bildtext Bokstipendier och pengar är de vanligaste stipendieformerna. (Personerna på bilden har inget med artikelns innehåll att göra).
Bild: Yle/Jenny Blomqvist

En av skolårets höjdpunkter, vårfesten med betyg- och stipendieutdelning, står inför dörren. I många skolklasser har snacket kring vem som borde få stipendium gått het i flera veckors tid. En pirrig förväntan kan förvandlas till besvikelse för många elever som kämpat hårt men ändå blir utan.

Alla skolor har idag sina egna traditioner kring stipendieutdelning. Bokstipendier och pengar är de vanligaste stipendieformerna.

Men det kan också vara frågan om fondandelar, tidningsprenumerationer eller statyetter av olika slag. Summorna och stipendieformerna varierar stort.

kvinna sitter i kontor
Bildtext Stipendieutdelning i skolan är ett tveeggat svärd, anser rektorn Michaela Lindqvist.
Bild: Nina Sederlöf/YLE

I Nordsjö lågstadieskola i Helsingfors har man valt att premiera alla förstaklassare med ett bokstipendium. Michaela Lindqvist som är rektor i skolan, säger att det här med stipendier ska vara jämlikt och rättvist, i synnerhet när det kommer till de yngsta eleverna.

Trots att det är trevligt med traditioner har hon en tudelad känsla vad stipendier beträffar.

-Å enda sidan är det trevligt men samtidigt känns det inte alltid riktigt bra att dela ut pengar åt en del elever i grundskolan.

Glädje och besvikelse

Det blir en besvikelse när man själv har kämpat jätte hårt och så får en annan stipendium tre år i rad.

― Tinja Lindfors

Sjätteklassaren Ivar Bremer minns tydligt hur det kändes att bli premierad med ett stipendium när han gick i tvåan.

- Jag hade gjort mina läxor jättebra, vakat sent och gjort dem varje dag. Jag minns att jag tänkte att jag nog inte kommer att få stipendium. Men sen ropade de upp mitt namn och jag blev helt att va! Det var jättespännande.

Klasskamraten Tinja Lindfors pratar rätt mycket om skolan med sina föräldrar.

Mörkröd ros i närbild
Bild: EPA/HARISH TYAGI

- Mina föräldrar säger ofta att jag inte behöver få stipendium för att vara bra i skolan. Men nu är det också kiva att få ett, så att man känner att man gjort det bra. Det blir en besvikelse när man själv har kämpat jätte hårt och så får en annan stipendium tre år i rad.

Det är inte bara de förväntansfulla eleverna rektorn Michaela Lindqvist ser under våravslutningen i skolan. I festsalen finns också en hel del förväntansfulla föräldrar.

- Föräldrarna väntar också. Många gånger är det ju familjerna som premieras. Eleverna har ju olika utgångslägen, vissa får mera stöd hemifrån än andra. Men vi försöker göra det så rättvist som möjligt ur lärarperspektiv. Men helt rättvist blir det ju inte.

En tradition med gamla anor

Traditionen med att dela ut stipendier i samband med skolavslutningar har anor som går tillbaka till åtminstone början av 1900-talet. Många familjer hade ont om det mesta i början av självständighetstiden och i samband med krigen. Då kunde ett stipendium på en liten summa pengar underlätta situationen.

Stipendierna var särskilt ett läroverksfenomen, men spreds också till folkskolorna. I samband med grundskolereformen, i medlet av 1970-talet, fördelades skolornas stipendier mellan grundskolan och gymnasiet. Det här berättar man på Svenska skolhistoriska föreningen i Finland rf.

Har stipendietraditionen levt ut sin tid?

Egentligen borde berömmet och bekräftelsen ske i den dagliga verksamheten.

― Michaela Lindqvist

Men tiderna förändras. Idag har alla finländare, oberoende av ekonomisk bakgrund, möjlighet att gå i skola och skaffa sig en utbildning.

Borde stipendietraditionen slopas till förmån för ett kollektivt belönande i jämlikhetens namn?

Michaela Lindqvist kunde tänka sig det men säger att det nog skulle röra upp mycket känslor.

- Det är ju fråga om en gammal tradition som funnits med så länge i vårt skolsystem. Skulle man avskaffa den här typen av stipendier, måste man införa någonting annat i stället.

Till exempel kunde stipendiepengarna gå till något gemensamt man gör i stället. Då skulle det kanske kännas mera rättvist, om pengarna ändå finns.

Under sina sex år i Nordsjö lågstadieskola har Melika Westerholm fått stipendium tre gånger. Hon anser att stipendieutdelningen i skolorna inte ska slopas.

- Jag tycker att man definitivt inte ska skippa stipendierna. Det är ett bra stöd och man får helt enkelt en kick av det. Men man skulle ju kunna ordna så att alla får ett litet kort var det står att de också har kämpat jättebra.

Michaela Lindqvist är inne på samma linje.

- Egentligen borde berömmet och bekräftelsen ske i den dagliga verksamheten. Man borde personligen uppmärksamma alla barn och visa att man ser hur de försöker. Det är ju det viktiga som håller i gång glädjen att lära sig och glädjen att gå i skola.

Borde stipendietraditionen i sin nuvarande form slopas? Vad kunde införas i stället? Tyck till och kommentera gärna nedan.

Programmet är inte längre tillgängligt
Familjeliv: 30.05.2015 Podcast - Vem ska få stipendium? - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Mer om ämnet på Yle Arenan