Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Samlingspartiets ministrar är klara, litar på gamla namn

Från 2015
Uppdaterad 28.05.2015 08:46.
Samlingspartiets Alexander Stubb.

Alexander Stubb, Sanni Grahn-Laasonen, Petteri Orpo och Lenita Toivakka är Samlingspartiets ministrar i den nya regeringen.

Att Alexander Stubb blir finansminister klarnade redan på dagen under presskonferensen om det nya regeringsprogrammet. Mot kvällen samlades Samlingspartiets beslutande organ för att utse de tre resterande ministrarna.

Sanni Grahn-Laasonen, som var miljöminister i Stubbs regering, blir nu undervisnings- och kulturminister. Petteri Orpo, som hittills har varit jordbruksminister, blir inrikesminister och Lenita Toivakka fortsätter som utrikeshandelsminister också i den nya regeringen. Hon får dessutom biståndet i sin portfölj.

Stubb påpekade då han presenterade ministerlistan att nedskärningen av antalet ministrar i den nya regeringen betyder att alla nu har ganska stora portföljer. Det innebär också ett tungt och brett ansvar.

- Men vi klarar det,försäkrade han.

Att valet föll på Sanni Grahn-Laasonen, Petteri Orpo och Lenita Toivakka motiverade Stubb med deras ministererfarenhet och också aktiviteten i partiet.

Samlingspartiet för också fram riksdagsledamoten Paula Risikko för posten som riksdagens vicetalman.

Här följer en kort presentation av Samlingspartiets ministrar i Juha Sipiläs regering, med videointervjuer ur Yles valgalleri

Alexander Stubb, finansminister

Alexander Stubb är född 1968. Han är filosofie doktor och bor i Esbo. I fjol somras valdes han till ordförande för Samlingspartiet och blev också statsminister då Jyrki Katainen blev EU-kommissionär.

Stubb satt i Europaparlamentet 2004-2008 och jobbade före det bland annat som rådgivare och expert i olika positioner i EU i Bryssel.

År 2008 kallades han hem från Europaparlamentet för att bli utrikesminister då partibrodern Ilkka Kanerva avgick efter en skandal med textmeddelanden.

I valet 2011 invaldes Stubb i riksdagen och blev Europa- och utrikeshandelsminister. I EU-valet i fjol invaldes han också i Europaparlamentet men meddelade samtidigt att han strävar efter ordförandeposten i Samlingspartiet då Katainen avgår.

Stubb har sagt att han är besatt av EU-frågor. Han har också ägnat sig åt maraton och triathlon och är känd för att vara hyperaktiv på twitter. Hans twitterkonto är @alexstubb.

På sin hemsida berättar Stubb bland annat att han har gett ut 16 böcker och publicerat ett trettiotal akademiska artiklar.

Sanni Grahn-Laasonen, undervisnings- och kulturminister

Sanni Grahn-Laasonen är född 1983. Hon är riksdagsledamot sedan 2011, politices magister och bor i Forssa. Hon var miljöminister i Alexander Stubbs regering.

Innan Grahn-Laasonen invaldes i riksdagen arbetade hon i drygt fem år som journalist på Iltalehti. Hon var tidningens korrespondent i Stockholm och nyhetschef. Därefter blev hon Stubbs pressekreterare då han var utrikesminister.

I riksdagen har hon suttit i social- och hälsovårds- och arbetslivs- och jämställdhetsutskottet.

Som miljöminister väckte Grahn-Laasonen uppmärksamhet bland annat genom att lägga det länge beredda myrskyddsprogrammet på is. Hon beslöt också om en ny tidsfrist för den omtvistade avloppsförordningen.

På sin hemsida berättar hon att hon gillar gamla föremål och drömmer om ett trähus på landet.

Grahn-Laasonens twitterkonto är @sannigrahn.

Petteri Orpo, inrikesminister

Petteri Orpo är född 1969 och bor i Åbo. Han är politices magister och riksdagsledamot sedan 2007. Han var jord- och skogsbruksminister i Stubbs regering.

Orpo är en så kallad politisk broiler, vars enda civila jobb sedan mitten av 1990-talet är en period som företagsservicechef i Åbo. I riksdagen har han suttit i bland annat ekonomiutskottet, miljöutskottet och utrikesutskottet.

Orpo var ordförande för Samlingspartiets riksdagsgrupp från hösten 2012 tills han blev minister i fjol somras.

På sin hemsida berättar Orpo att han drar gädda i Åbolands skärgård så fort han kommer åt. Han fiskar också i Enare träsk och i Pyhäjärvi. Föga överraskande har han en italiensk vattenhund, som enligt Orpo aldrig skäller, inte ens på politiker.

Orpos twitterkonto är @p_orpo.

Lenita Toivakka, utrikeshandels- och biståndsminister

Lenita Toivakka är född 1961 och bor i St Michel. Hon är ekonomiemagister och har arbetat som flygvärdinna, marknadsföringschef och företagare i familjens bolag. Hon är riksdagsledamot sedan 2007.

I riksdagen har Toivakka suttit ibland annat förvaltningsutskottet, stora utskottet och social- och hälsovårdsutskottet. Sedan 2012 leder hon Samlingspartiets kvinnoförbund.

Toivakka var Europa- och utrikeshandelsminister i Alexander Stubbs regering.

Hon är den minister som berättar mest om sig själv på hemsidan. Toivakka yogar, har en terrier som heter Ringo, gillar stekta mujkor och tycker om blått, Aki Kaurismäkis filmer, John Lennon och finsk popmusik. Favoritdikten är skriven av Tommy Tabermann.

Hennes twitterkonto är @toivakka.