Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Oppositionspartier: Ökade orättvisor

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 13:15.
ville niinistö
Bildtext De grönas ordförande Ville Niinistö.
Bild: Lehtikuva

Det största oppositionspartiet Socialdemokraterna anser att det nya regeringsprogrammet ökar ojämlikheten och orättvisorna i samhället.

SDP:s ordförande Antti Rinne anser att programmet går ut över låginkomsttagarna, barnfamiljerna, de arbetslösa och pensionärerna. Han oroas också över de stora nedskärningarna i undervisning och utbildning. Riksdagsledamoten Maarit Feldt-Ranta (SDP) är inne på samma linje.

Yle Nyheter TV-nytt: Maarit Feldt-Ranta: Högerpolitik - Spela upp på Arenan

- Det är nog hårda bud för vanliga finländare; löntagare, barnfamiljer, studerande, de sjuka. Det blev en riktigt borgerlig regering, säger hon.

Höginkomsttagarnas roll

Feldt-Ranta ger inte så mycket för den blivande statsministern Juha Sipiläs (C) besked enligt vilket också de välbeställda ska dra sitt strå till stacken. Hon säger till att Yle nyheter att Sipilä vädjar till höginkomsttagarna, men att programmet i själva verket inte innehåller några som helst punkter som drabbar speciellt höginkomsttagarna.

Det näst största oppositionspartiet De gröna anser att de planerade nedskärningarna är stora:

- Alla fina ord försvinner om man tittar på nedskärningslistan. Det är riktigt, riktigt tufft, säger De grönas ordförande Ville Niinistö. Han säger att vi inte har sett så här stora nedskärningar sedan 1990-talet, om ens då.

Yle Nyheter TV-nytt: Ville Niinistö: Stora nedskärningar - Spela upp på Arenan

- Utbildningsbesparingarna är riktigt stora och man sparar mest från framtiden och barnen, sade Niinistö i Aktuellt 17 i Radio Vega i dag. Han säger att de fattiga i Finland och i världen drabbas - också biståndet skärs ned. Niinistö betecknar programmet som riktig högerpolitik.

VF: Överdimensionerade nedskärningar

Riksdagsledamoten Li Andersson (VF) som också medverkade i Aktuellt 17 håller med Ville Niinistö. Hon säger att besparingarna är alldeles överdimensionerade och programmet osolidariskt och obalanserat.

-De sjuka, arbetslösa, unga och barnfamiljer tar den hårdaste smällen medan höginkomsttagarna i princip klarar sig utan desto mera ansvar än man bär nu, säger hon.

Räsänen överraskad

Kristdemokraternas ordförande Päivi Räsänen anser att det är positivt att den nya regeringen får en familjeminister även om regeringsprogrammet inte innehåller några förslag om stöd till barnfamiljerna

Räsänen anser att det är nödvändigt att balansera ekonomin och skära ned i utgifterna. Hon är ändå överraskad över de stora nedskärningarna inom utbildningssektorn.

Räsänen som lämnar uppdraget som inrikesminister befarar att det blir personalnedskärningar inom polis, gränsbevakning och räddningsväsen.

Språkfrågan och utbildningen oroar SFP

Anna-Maja Henriksson (SFP) som är avgående justitieminister säger att regeringen inser den kritiska situation som landets ekonomi är i.

Yle Nyheter TV-nytt: Svenskans ställning orosmoment - Spela upp på Arenan

Henriksson sade i Tv-nytt i kväll att Finansministeriets kalkyl om landets finanser är den rätta att utgå ifrån. Hon säger att det finns många reformförslag i regeringsprogrammet, men att den stora besparing som regeringen vill göra på utbildningen väcker oro inom Svenska riksdagsgruppen.

Det finns bara en mening i regeringsprogrammet om svenskans ställning, en mening där man säger att man man vill värna om tvåspråkigheten i Finland.

- I och för sig är den meningen bra, men det är inte en mening som visar att det finns en vilja att stärka tvåspråkigheten och att det finns en vilja att se till att reformerna genomförs så att alla här i landet kan sova lugnt och veta att man kan få sin sjukvård och dagvård på svenska i framtiden, säger Henriksson.

Diskussion om artikeln