Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

En hungrig dykares ilska och dilemma

Från 2015
Uppdaterad 29.10.2015 09:54.
Sköldpadda utanför en thailändsk restaurang
Bild: Yle/ Patrik Rosström

Nej! Jag har aldrig någonsin övervägt att äta sköldpadda. Så när restaurangen vid ingången kör med en uppstoppad sköldpadda som lockbete blir jag inte bara tveksam utan nästan förbannad!

Thailand är på många sätt ett motsättningarnas land. Eller ok, åtminstone den lilla bit av landet som jag har upplevt en minimal tid av mitt liv. Läs: två veckor i Phuket.

Kungen är så helig att man till och med bör behandla bath-sedlarna som hans nuna är tryckt på med respekt. Du ska tacka och le och inte höja rösten. Respekt för de äldre. Vänlighet. Medmänsklighet? Religion…

Bangla Road i Phuket
Bildtext Poledance ska också locka
Bild: Bild: Gunilla Holmström

Samtidigt blomstrar sexhandeln på Bangla road vid stranden Patong. Patong, som är på god väg att bli lika äckligt som Pattaya sägs det. Dessa västerländska ölmagar med dessa asiatiska tonårstjejer. Handen på rumpan. Leende kvittrande barn. Rödbrusiga halvfulla farbröder.

Men… Motsättningen jag egentligen tänker på har med havet, dyken och maten att göra. Som dykare blir det alltid lika påtagligt. Och inte bara i Thailand.

Papegojfisk
Bild: Yle/ Patrik Rosström

När du älskar att dyka med sköldpadda, haj, delfiner, barracudastim och alla andra färggranna fina havsvänner…

Ett stim med Barracuda
Bild: Yle/ Patrik Rosström

När du sedan samma kväll på marknaderna kan köpa utrotningshotade arter. Både som mat och torkade souvenirer. Vackra djur. Delar av vackra djur. Koraller. Skal och snäckor.

När du med en uppstoppad havssköldpadda ska lockas att stanna till vid restaurangens meny. Eller när du förväntas stanna till vid en liten Angel Shark!?

Angel Shark ska locka till restaurangbesök
Bild: Bild: Gunilla Holmström

När du på isbädden utanför restaurangen ser såväl Angel shark som Parrotfish och en liten Blue Spotted Stingray men inte hittar fisken eller rätterna i menyn.

Bluespotted Stingray
Bild: Yle/ Patrik Rosström

Vad vinner de på det?! Tydligen något. För tydligen funkar det. För annars skulle inte en oäten liten hajstackare ligga på paradplats bland Snapper och Barracuda.

Då föredrar jag faktiskt svenska tv-kändisens nästan lika idiotiska lockbete. Sloganen: ”Inga konstigheter”, på svenska. I Håkans Bar i Phuket. Kanske det kan locka en och annan svensk.

Det var det om ilskan. Och dilemmat? Tja… Fisk och skaldjur är så himla gott!

Musslor på isbädd
Bild: Yle/ Patrik Rosström

Sportdykning med Patte Rosström