Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Eurovisionen år 1992

Från 2015
Irländska Linda Martin tog hem vinsten i Eurovisionen år 1992.
Bildtext Irländska Linda Martin tog hem vinsten i Eurovisionen år 1992.
Bild: EBU

Framför ett vikingaskepp sjöngs allt från fransk kreol till finsk yamma yamma. Linda Martin tog hem segern och Johnny Logan fick sin tredje vinst.

Sverige hade vunnit året innan och SVT bestämde sig för att introducera Europa till ännu en ny stad, tävlingen arrangerades i Malmö.

Rekordmånga länder var med i tävlingen, hela 23 stycken. Å andra sidan var det sista gången som Jugoslavien var deltog, landet höll på att falla i sär.

Scenen var en av de största hittills. Fonden föreställde ett enormt vikingaskepp, över om det bildade lamporna siluetten av Öresundsbron.

Första gången kreol

Spanien skickade tävlingens första blinda artist som sin representant. Före tävlingen spekulerades det om landet skickat Serafin för att få sympatipoäng. Om det var fallet så fungerade det inte på jurygrupperna. Spanien blev fjortonde vilket var deras sämsta placering på flera år.

Frankrike representerades av Kali från ön Martinique i Karibien. Han var den första och hittills enda som sjungit på fransk kreol i Eurovisionen. Kalis banjo och dreadlocks placerade honom på åttonde plats vid kvällens slut.

Sverige representerades av Christer Björkman och Imorgon är en annan dag, skriven av Niklas Strömstedt. Bidraget placerade sig näst sist och Christer har senare mest blivit känd som artistansvarig för Melodifestivalen och showproducent för ESC 2013.

Finland var vänliga och placerade sig sist så att inte värdlandet Sverige behövde ta den smällen. Pave Maijanens Yamma yamma och underliga halkande på scenen placerade sig sist med fyra poäng.

Britterna tog sitt trettonde silver med musikalstjärnan Michael Ball. Guldet gick till grannen Irland för fjärde gången.

Linda Martin hade kommit tvåa redan år 1984. Nu vann hon med Why me? skriven av tidigare Eurovisionsvinnaren Johnny Logan som är den enda som någonsin vunnit tävlingen tre gånger. För några år framåt kom Irland att totalt dominera sångtävlingen.

"Eurovisionens 60 år" är en artikelserie som publiceras på svenska.yle.fi/eurovision. Varje artikel handlar om ett år i Eurovisionens historia.