Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Startfältet ett dilemma för det republikanska partiet?

Från 2015
Lindsey Graham, South Carolinas senator
Bildtext South Carolinas senator Lindsey Graham lanserar sin kampanj nästa vecka.
Bild: EPA / Pete Marovich

Kampen om de republikanska väljarnas gunst kommer att vara stenhård under primärvalen nästa år. Efter att Rick Santorum officiellt lanserade sin kandidatur på onsdagen är de republikanska presidentkandidaterna redan sju till antalet.

Inom de närmaste dagarna kommer dessutom South Carolinas senator Lindsey Graham, New Yorks förre guvernör George Pataki och Texas tidigare guvernör Rick Perry att anmäla sitt intresse för presidentposten.

TV-kanalerna begränsar debatterna

Av förhandsfavoriterna har varken Jeb Bush eller Scott Walker meddelat när de tänker sparka i gång sina valkampanjer. Ifall alla de republikaner som signalerat sitt intresse ställer upp i primärvalet kan antalet kandidater uppgå till närmare tjugo.

Startfältet är så stort att TV-bolagen har begränsat mängden kandidater som får delta i debatterna. Fox News kommer endast att tillåta opinionsundersökningarnas tio främsta att medverka, medan CNN kommer att arrangera två skilda debatter. En för toppkandidaterna och en för de övriga.

Spännande primärval att vänta

Det republikanska partiets primärval blir sannolikt inte endast historiskt stort vad antalet kandidater beträffar. Valet kommer troligtvis också att vara det mest ovissa i mannaminne.

Ingen kandidat har än så länge utkristalliserats som den stora favoriten. I den senaste gallupen hade tre kandidater (Bush, Walker och Marco Rubio) ett stöd mellan 13 och 15 procent. Ytterligare fyra hade ett understöd på strax under tio procent (Rand Paul, Mike Huckabee, Ted Cruz och Ben Carson).

Den massiva tillströmningen av kandidater kan leda till oväntade resultat. Kandidater som har en stark men nischad grupp väljare (till exempel Ted Cruz eller Mike Huckabee) bakom sig kan mycket väl klara sig väl i primärvalen. Trots att merparten av de som röstar ogillar dem.

Historiskt sett har också måttligt stora startfält i amerikanska primärval krympt på kort tid men de nya valfinansieringslagarna har lett till att det räcker med en eller två superrika donatorer för att hålla en kampanj vid liv.

Startfältet ger partiledningen huvudbry?

För det republikanska partiets etablissemang är detta ett potentiellt dilemma. Under primärvalet 2012 klarade sig kandidaterna på högerfalangen så väl att de tvingade Mitt Romney att flytta sig högerut på den politiska skalan. De konservativa uttalandena under primärvalskampanjen ledde till att Romney hamnade på defensiven i själva presidentvalet mot Barack Obama.

För att vinna presidentvalet i november 2016 måste det republikanska partiet nominera en kandidat som har potential att tilltala de rörliga väljarna i mittenfåran av det politiska spektret i USA. Bush, Walker och Rubio anses ha de bästa förutsättningarna att utmana Hillary Clinton, men det enorma republikanska startfältet kan resultera i ett överraskande slutresultat.

Det räknar kandidater Paul, Cruz, Graham och Santorum med.