Livsfarligt att vistas vid det vandaliserade Helenasjukhuset i Kristinestad
Helenasjukhuset i Kristinestad har vandaliserats. Dörrar står på vid gavel. En kniv, brandsläckare, sönderslagna möbler, glassplitter och sprutor (utan nålar) ligger på gården tillsammans med några gamla c-kassetter med rödluvan och titi-nalle.
Ett säte från en buss eller taxi finns också bland bråtet. På en dörr finns en spraymålad varningstext på finska om att området är videobevakat och "alla snorungar som rör sig här blir filmade" (fritt översatt).
Fönstren livsfarliga
Nästan alla fönster har söndrats i byggnaden. Enligt Ari-Johan Myllyniemi, byggnadsinspektör i Kristinestad, behövs det bara en vindpust för att glaset ska lossna och ramla ner.
- Närmare än så här går jag inte. Om det faller fönsterglas från tredje våningen och man får det i nacken är man död, säger han. De som varit här har inte förstått hur farligt det är.
Förfallet har pågått en längre tid. Fastigheten står i dag oanvänd och ägarna är ett konkursbo i Åbo.
Förra hösten tog Myllyniemi kontakt med fastighetens ägare och informerade om att det nerlagda Helenasjukhuset har utsatts för skadegörelse. Då var skadorna inte lika omfattande som de är i dag.
När Yle Nyheter Österbotten ringde upp konkursboets förvaltare Matti Kökkö på onsdagen sade han sig känna till skadegörelsen. Han visste ändå inte att till exempel flera dörrar stod på vid gavel.
Även Ari-Johan Myllyniemi lade märke till att skadorna har blivit värre sedan hösten. Han informerade också på onsdagen konkursboets jurist om att skadorna blivit fler.
Överväger polisanmälan
Matti Kökkö säger att han kommer att ta upp frågan med konkursboet för att ta fundera på vidare åtgärder och om de ska anmäla skadegörelsen till polisen.
Polisen griper in endast om skadegörelsen blir anmäld, om inte patrullen råkar på någon på bar gärning. Så säger kommunikationschef Mikael Appel på Österbottens polisinrättning.
Brottsbenämningen i det här fallet är i första hand skadegörelse, men om någon person skadas på området eller om någon blir utsatt för ett brott på platsen, kommer även fastighetsägarens ansvar att utredas.
- Om det visar sig att fastighetsägaren känt till att det pågått sådant på platsen kan han bli föremål för en utredning, bland annat om vilka åtgärder som har vidtagits för att hindra obehöriga att vistas på platsen och om dörrar varit fastbommade, säger Mikael Appel.
Eftersom platsen drar till sig ungdomar bör även föräldrarna ta sitt ansvar.
- Föräldrar kan gärna ta en vända till platsen och säga till om de ser någon där, att de inte får vara på platsen. Men gå helst inte ensam. Det är bättre om man är fler, säger Appel.
Det som i första hand bör göras är att sätta fanerskivor över de söndrade fönstren, anser Ari-Johan Myllyniemi.
Konkursboet vill sälja fastigheten. Som den ser ut i dag är det kanske lättare sagt än gjort.
Staden fick aldrig betalt
Staden Kristinestad sålde Helenasjukhuset år 2006 till företaget Neurocity Oy. Köpeskillingen 205 000 euro är fortfarande obetald.
Neurocity i sin tur sålde fastigheten 2007 för en euro till Nordic Property Holdings från Åbo. Nordic Property Holdings grundades bara några månader innan köpet. Ett år senare gick bägge företagen i konkurs.
Innan Neurocity gick i konkurs hade de för avsikt att starta ett sjukhus för barn med neurologiska problem. Företaget hade liknande visioner på andra ställen i Finland, bland annat i Kumlinge på Åland, men projekten dog.
Staden Kristinestad har inte avstått från sina fordringar på konkursboet. Helenasjukhuset är fortfarande till salu.
