Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fifa-härvan växer

Från 2015
Uppdaterad 28.05.2015 08:25.
Fifas tjänstemän väntar innan starten av Fifas årliga kongress.
Bildtext Fifas tjänstemän väntar utanför ingången innan starten av Fifas årliga kongress.
Bild: EPA/WALTER BIERI

Den amerikanska polismyndigheten FBI:s utredning av det internationella fotbollsförbundet Fifa växer. Fifas före detta viceordförande Jack Warner har på torsdagen överlämnat sig till polisen.

Jack Warner överlämnade sig till polisen i sitt hemland Trinidad och Tobago, enligt uppgifter från nyhetsbyrån AP. Warner är en av de 14 tidigare och nuvarande Fifa-ledarna som anklagas för korruption och penningtvätt i USA.

USA har två månader på sig att formellt begära Warner utlämnad. Warner själv hävdar att han är oskyldig och skrev det också på sin Facebooksida innan han anmälde sig hos polisen.

Warner lämnade år 2011 Fifas exekutivkommitté och ordförandeskapet i Nord- och Mellanamerikanska samt Karibiens fotbollsförbund Concacaf, efter att ha anklagats för etiska överträdelser och korruption inom fotbollen. Anklagelserna lades ändå ner när Warner självmant avgick.

Enligt BBC är många av Fifas största sponsorer stressade över den pågående utredningen. Exempelvis sade talespersoner för Coca-Cola att hela fotbolls-VM nu blivit nedfläckat av den långa kontroversen.

Det europeiska fotbollsförbundet UEFA uttryckte igår att Fifas ordförandeval borde hållas om ett halvår och inte på fredagen som planerat. Fifa vill däremot att valet ordnas som planerat.

Fifas nuvarande ordförande Sepp Blatter ställer upp för en femte period i omröstningen.