Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Djupsund: Att spara på utbildning är det mest flagranta

Från 2015
Uppdaterad 28.05.2015 11:59.
Merkonomstuderande
Bildtext Man vill spara 600 miljoner euro inom utbildningen.
Bild: Yle/Lone Widestam

Alla regeringsparter var ense under valkampen om att man inte får skära i utbildningen, men trots det skär man ned med 600 miljoner euro. Det är det mest flagranta i nedskärningarna i regeringsprogrammet, säger statsvetaren, professor Göran Djupsund.

Hans första intryck efter genomläsningen av regeringsprogrammet är att ingenjörens, den blivande statsministern Juha Sipiläs processförmulär inte riktigt fungerade.

Göran Djupsund
Bildtext Var finns de positiva injektionerna, frågar statsvetaren Göran Djupsund.
Bild: Yle

- Det blev inte det strategiska regeringsprogram som Sipilä talade om. De strategiska punkterna och satsningarna är helt öppna medan nedskärningslistan är mycket konkret, räknad med en miljons noggranhet.

- Det är ett ganska traditionellt nedskärningsprogram som man presenterar här, kommenterar Djupsund.

Tuffa nedskärningar

Enligt oppositionen är det barnen och de fattiga som får betala för regeringens spartalko - är det så?

- När vi ser på hur de konkreta nedskärningarna riktas så är det ju nog åt det hållet. Det mest flagranta är nedskärningarna på utbildningen, 600 miljoner. Nu utgör den en av de största nedskärningarna.

- Sedan skär man också i sociala förmåner, nästan 900 miljoner euro, väldigt mycket alltså. Så det är nog tuffa nedskärningar, kanske på områden vi inte hade förväntat oss.

Hittar du överraskningar i regeringsprogrammet?

- De strategiska satsningarna fattas. Det är öppet vad som kommer att göras.

Djupsund reagerar också på att hela social- och hälsovårdsreformen ska gå enligt Centerns landskapsmodell. Det betyder att man är tillbaka till ruta "Gå" i planeringen av reformen, som har ältats ganska länge.

- Nu går man bort från en överenskommelse, startar ett helt nytt spel. Det är en tung och lång process.

Djupsund har svårt att förstå hur man tänker spara tre miljarder med reformen. Dessutom ska flera andra förvaltningsprocesser reformeras.

- Stora förvaltningsreformer brukar sällan, nästan aldrig, föra med sig inbesparingar på kort sikt.

Bildtext Tuffare för många, bland annat arbetslösa.
Bild: Yle

"Svårt att säga nej till samhällsfördraget"

Kommer regeringen att ro iland projektet?

- Det är många öppna frågor här. Blev samhällsfördraget ett krav åt arbetsmarknadsorganisationerna? Blir det inte av har man ett motdrag.

- Om inte samhällsfördraget blir av kommer man med ytterligare en och en halv miljards nedskärningar. För att göra budet tydligt har man preciserat var man kommer att göra nedskärningar om fördraget inte blir av.

Djupsund nämner indexhöjningarna på pensionerna på närmare 300 miljoner som uteblir, ytterligare sparar man på arbetslöshetsersättningar för över 100 miljoner, barnbidrag för över 100 miljoner.

Det eventuella nedskärningspaketet har skapats så att Djupsund har svårt att tänka sig att arbetsmarknadsorganisationernas representanter säger att "vi tar hellre nedskärningspaketet än går med på ett samhällsfördrag".

- Det har givits ett bud som det är svårt att säga nej till.

Teknologi
Bildtext Det är oklart hur regeringen vill öka efterfrågan.
Bild: Steve Allen/ Brand X Pictures.

Djupsund saknar positiva injektioner

Hur kommer Finland att se ut efter det här?

- Jag är mycket orolig över nedskärningarna, när jag inte ser de positiva injektionerna konkretiserade ännu.

Djupsund frågar också efter betydelsen för den inhemska efterfrågan.

- Det är den som har börjat hosta allt mer. Det här har också OECD konstaterat, när organisationen skrev ner tillväxtprognosen - den inhemska efterfrågan i Finland ser allt sämre ut.

När det kommer ett bud om massiva nedskärningar som berör alla finländare så undrar Djupsund om finländarna inte håller i sina pengar allt mer.

- Det här leder i sin tur till mindre efterfrågan och BNP-tillväxten går inte i önskad riktning. Det här är en av de illavarslande sakerna ekonomiskt sett.

Lukas Lindström intervjuade Göran Djupsund i torsdagsmorgonens radionyheter.