Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Gör en jeanskjol och en väska av ett par gamla jeans

Från 2015
Uppdaterad 27.01.2020 13:52.
Strömsö inslag: Jeanskjol och väska av ett par gamla jeans - Spela upp på Arenan

Många klipper benen av jeansen till sommaren för att få gå i jeansshorts och bara ben i värmen. Här är ett tips på vad du kan göra med tyget som blir över.

Återanvänd byxbenen och sy en väska av dem. Shortsen går lätt att göra om till en kjol med den här beskrivningen.

Slutresultatet är förstås beroende av hurudana jeans man utgår ifrån. Kjolens utformning kan varieras i det oändliga - vill man ha en vidare kjol syr man i fler kilar och vill man ha en snäv pennkjol så syr man ihop benen istället för att lägga in en kil.

Längden kan man förstås också variera. Man kan använda flera par jeans och sy en lång kjol eller göra olika sorters volanger. Kombinera gärna med andra material och sy på fransar, spetsar eller andra tyger.

Likaså kan man variera väskans storlek beroende på hur vida jeansen varit. Vill du ha en större väska är det bara att sy ihop flera byxben.

Till väskorna har jag återanvänt läderbälten som jag köpt på loppis och klippt till i passlig längd.

Här kommer beskrivning på hur du gör de enklaste modellerna av både väska och kjol, som på bilden ovan.

Du behöver:

 • ett par gamla jeans
 • ett gammalt bälte
 • symaskin
 • sax
Jeans
Bild: Yle/Lee Esselström

Så här gör du kjolen

 1. Klipp av benen på byxorna till önskad längd, t ex strax ovanför knäet.
 2. Klipp upp grensömmen och klipp bort sömmarna där.
 3. Klipp upp ena sidsömmen på det ena bortklippta benet. Korta av till lämplig längd så att den passar som utfyllnad mellan benen på shortsdelen.
 4. Lägg den extra tygbiten i mitten mellan benen, låt den gå under de uppklippta kanterna och nåla fast.
 5. Sy fast med sicksack längs kanterna (använd en tråd som är så nära jeanstyget som möjligt).
 6. Klipp bort extra tyg från insidan och jämna till nedre kanten.
 7. Gör en likadan utfyllnadskil på baksidan.
 8. Prova kjolen. Behövs mer vidd kan du klippa upp i sidorna och lägga i fler kilar. Kontrollera kjolens längd och skarva i tyg om du vill ha den längre eller klipp av den om du vill ha den kortare.
 9. Avsluta med den fåll du vill ha. Här har jag använt den näst enklaste varianten och sicksackat längs kanten. Du kan också lämna den rå så att den fransas precis som på ett par jeansshorts eller så kantar du på annat sätt.
jeansväskor
Bild: Yle/Lee Esselström

Så här gör du väskan

 1. Klipp till önskad längd av det extra benet som ännu inte använts. Nedre benfållen sparas så att den blir öppningen på väskan. Längden anpassas efter byxbenets bredd. Prova rulla ner övre kanten några varv och räkna med 3-5 cm för botten och så ser du hur stor "mittendelen" ska vara. På de ljusa smala jeansen klippte jag av vid ca 25 cm.Det blir en liten väska passlig som handväska eller bältesväska.
 2. Klipp till en remsa av någon annan spillbit. Remsan bör vara 4 cm bred men längden varierar beroende på hur breda hylsor du vill ha (kontrollera brädden med bältet du vill använda). Klipp gärna minst 4 x 12 cm.
 3. Vik nu in långsidorna på remsan jämnt mot mitten från båda sidorna och sedan en gång på mitten.
 4. Sy en söm längs kanten så att vikningen hålls ihop.
 5. Sy en söm längs kanten på den andra sidan för att det ska se snyggt ut.
 6. Mät på byxbenet hur stora hylsor du vill ha (kontrollera med bältet du tänker använda så att det passar) och klipp till två stycken i passlig längd.
 7. Nåla fast hylsorna där du vill ha dem. På den lilla väskan satte jag dem ca 7cm från byxbenets klippta kant.
 8. Sicksacka fast hylsorna i vardera kortsidan. En på vardera sida av byxbensbiten.
 9. Sväng till avigan.
 10. Sy nu fast botten på väskan (den klippta kanten) Först med raksöm och sedan med sicksack.
 11. Vik bottensömmen mot sidsömmen så att du kan nåla av hörnen. Eftersom jeans ofta har mer tyg på framsidan än baksidan så kommer inte båda sömmarna att komma exakt mot varandra men forma en snygg boten på det här viset och nåla av båda hörnen.
 12. Beroende på hur stort ben du startat med kan du bestämma botten på din väska men från toppen av hörnet ca 2-4 cm är bra. Sy av med raksöm där du nålat att du vill ha sömmen. Sy båda hörnen likadant.
 13. Sväng till rätan. Trä i bältet du vill använda och vira ner öppningen några varv och klipp av bältet på passligt ställe. Tänk på att du enkelt kan förstora väskan genom att inte rulla ner så många varv så lämna gärna lite längd på bältet så att du kan variera väskans storlek enligt behov. Gör nya hål i bältet om det behövs.

Mer om ämnet på Yle Arenan