Hoppa till huvudinnehåll

X3M

1980-talsnostalgi på film

Från 2015
Uppdaterad 30.05.2015 10:36.
Kung Fury är en svensk actionfilm med superpolisen Kung Fury
Bildtext Kung Fury är 30 minuter lång och handlar om kung fu-polisen Kung Fury som strider mot robotar, nazister, gudar och mutanter.
Bild: Kung Fury

I torsdags hade den svenskproducerade filmen Kung Fury världspremiär. Filmen finns gratis på youtube och har finansierats via crowdfunding, vilket betyder att publiken själva har betalat in en summa för att stöda produktionen.

Kung Fury är 30 minuter lång och handlar om kung fu-polisen Kung Fury som strider mot robotar, nazister, gudar och mutanter. Filmen utspelar sig i Miami, Tyskland och det mytologiska Asgård. Allt är inpaketerat i en miljö som påminner om 1980-talets polisserie Miami Vice.

Filmkammaren tar avstamp i 1980-talets nostalgi och ger dig en topp trea filmer som utspelar sig under pudelrockens årtionde.

3. Adventureland (2009)

Filmen utspelar sig sommaren 1987 och James Brennan (Jesse Eisenberg) är tvungen att skippa sin europasemester och istället ta jobb på ett nöjesfält då föräldrarnas ekonomi tryter. Han förälskar sig i en kollega, njuter av sommaren och lär sig vad som är viktigt i livet.

En enkel och varm film om övergången mellan tonår och vuxen, snyggt förpackad i en 1980-tals miljö.

2. Wedding Singer (1998)

En av Adam Sandlers bästa filmer där han spelar en bröllopssångare som blir lämnade av sin fästmö. Han hittar en ny tjej som tyvärr är förlovad med en annan, men på ett eller annat sätt verkar de vara perfekta för varandra.

Stort plus för musiken i filmen. Älskar du 1980-tals klassiker är Wedding Singer en perfekt film för dig. Filmen utspelar sig 1985

1. Hot Tub Time Machine (2010)

Efter en blöt kväll i en jacuzzi vaknar ett gäng killar följande morgon till 1980-talets toner och nyanser. Året är plötsligt 1986 och de har fått en chans att ändra på sina framtida liv.

Hot Tub Time Machine är en pärla. Rolig från början till slut och lyfter vackert fram de fina med 1980-talet i allt från frisyrer, kläder och musik.

Mer om ämnet på Yle Arenan