Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Med vattenfärg genom livskrisen

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Gunzi Holmström
Bildtext Gunzi Holmström.
Bild: Yle/ Kristina Grönqvist

Rörlig bild, ljud- och digitalkonst har varit Gunzi Holmströms uttrycksform i 20 år. För tre år sedan upplevde hon en kris, hon kom då inte längre framåt med videokonsten. Det var efter det hon igen fann måleriet. Nu ställer hon för första gången ut sina målningar i Helsingfors.

Gunzi Holmström: Jeremia, 2015, vattenfärg, 35x35 cm
Bildtext Jeremia, 2015, vattenfärg, 35x35 cm
Bild: Gunzi Holmström

Nästan alla målningar som hänger på Galleri Huutos vägg är målade i Paris. Gunzi Holmström befann sig under den senaste våren två månader i residens på Cité International des Arts.

Målningarna är mer abstrakta än hennes tidigare verk. Hon har arbetat väldigt mycket och undersökt de möjligheter vattenfärger ger.

Peinture automatique

- Jag har arbetat med så kallad automatisk målning. Jag har tömt mig och sedan gjort det som fallit mig in. Det är svårt, för man vill tänka. Det blir ändå till sist en slags struktur, då man håller på och håller på, men jag försöker öppna mig för nya möjligheter, förklarar Gunzi Holmström.

Gunzi Holmström ser sina målningar som organiska, på cellnivå, men också optiska och geometriska. Betraktaren får förstås se vad den vill. Hon försöker genom former och färg uttrycka olika slags energier. Hon kombinerar gärna sådant som inte uppenbart hör ihop. Rörelsen finns i verken, energier möts och står i relation till varandra.

Gunzi Holmström: Bileam, 2015, vattenfärg, 56x76 cm
Bildtext Bileam, 2015, vattenfärg, 56x76 cm
Bild: Gunzi Holmström

Personlig terapi

Idag ser Gunzi Holmström på sin personliga kris för tre år sedan som guld värd, fastän den då var hemskt. Med hjälp av konsten och en ny teknik tog hon sig ur det svåra. I brytningsskedet målade hon bara för att uttrycka sig och plötsligt fanns det mycket att experimentera med.

Gunzi Holmström: Elia, 2015, vattenfärg, 56x56 cm
Bildtext Elia, 2015, vattenfärg, 56x56 cm
Bild: Gunzi Holmström

- Det är en ny teknik och det finns mycket jag kan lära mig. Det går framåt, sakta men säkert. Det finns många nya möjligheter, jag har bland annat kanske tänkt prova på oljefärg, avslöjar hon.

Bortom det rationella

Gunzi Holmström berättar att hon gått igenom en andlig process. Hon mediterar nu regelbundet och försöker växa som människa.

De färggranna, rörliga målningarna har alla namn ur Gamla Testamentet, som Jeremia, Jesaja och Hesekiel. Det är meningen att namnen ska ge åskådaren någonting att fundera på.

- De var visionärer och målningarna är också en slags visioner. Man öppnar sig för inflytande av den andliga världen. Den värld som är verklig, men som vi inte kan se, säger Gunzi Holmström.

Utställningen HELLO HEAVEN visas på Galleri Huuto i Helsingfors 27.5 - 14.6.2015.

Mer om ämnet på Yle Arenan