Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Reuters: Rysk mobilisering nära Ukrainas gräns

Från 2015
Uppdaterad 28.05.2015 18:39.
Proryska separatister uppges dra bort tunga vapen från en by i Donetskregionen 26.2.2015
Bildtext Arkivbild. Proryska separatister i östra Ukraina i februari 2015.
Bild: EPA/LUCA PIERGIOVANNI

Den ryska armén har flyttat trupper och krigsmateriel till en bas nära den östukrainska gränsen, uppger nyhetsbyrån Reuters reporter.

Enligt reportern har Rysslands armé flyttat mobila avfyrningsramper, stridsvagnar och artilleri till en tillfällig bas, som ligger omkring 50 kilometer från gränsen.

Soldater uppges också ha tagit bort nummerplåtar från flera av fordonen, och många soldater har tagit bort beteckningar från sina uniformer.

Reportern bedömer att det finns tre gånger mer krigsmateriel vid basen jämfört med mars då journalister senast fick besöka basen.

Ryska försvarsministeriet har inte kommenterat uppgifterna. Kremls presstalesman Dmitrij Peskov säger ändå att det är osakligt att anta att mobiliseringen betyder att Ryssland planerar en attack mot Ukraina.

Soldaterna själva säger att de har skickats till basen för en militärövning.

Ryssland har konstant tillbakavisat anklagelser om att landet skulle vara inblandat i konflikten.

Putin vill hemligstämpla antalet dödade soldater

Rysslands president Vladimir Putin undertecknade på torsdag en förordning som hemligstämplar antalet dödade soldater under fredstid.

Förordningen gäller sådana fall där soldater har dödats i "specialoperationer". Det är ändå oklart vad som menas med specialoperationer.

Ryska oppositionsaktivister publicerade å sin sida en rapport som säger att åtminstone 220 ryska soldater har dödats i strider i östra Ukraina ifjol somras och tidigare det här året.

Diskussion om artikeln