Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Första bilen åker förbi... Andra bilen åker förbi..."

Från 2015
Uppdaterad 28.05.2015 16:33.
Trafiklärare Jarl Granholm försöker ta sig över Vasaesplanaden
Bildtext Trafiklärare Jarl Granholm försöker ta sig över Vasaesplanaden
Bild: Yle/Roger Källman

Yle Österbottens kampanj för att främja säkerheten vid övergångsställena fortsätter. I sällskap med trafiklärare Jarl Granholm försökte reportern ta sig över en livligt trafikerad gata i Vasa.

- Vi befinner oss mellan två trafikljus (mitt i kvarteret), så hastigheten vill bli lite hög när man ska hinna med den "gröna vågen", säger Granholm.

Bilisterna borde ta mera hänsyn till den lätta trafiken, säger Granholm. Det är just det som lärs ut i bilskolan: då en fotgängare ämnar stiga - eller redan har stigit - ut på övergångstället, så då ska fordonstrafiken lämna företräde.

Sverige lyfts fram som ett exempel där bilisterna är bättre på att visa hänsyn mot fotgängarna än i Finland. Jarl Granholm är aktiv inom Nordiska trafikskoleunionen och har via den kontakt med kollegor i utlandet.

- De som är i Sverige tycker att klimatet har hårdnat där också. Visserligen är de bättre att väja, men de tycker själva att det har blivit sämre.

Avslutningsvis försöker vi själva ta oss över övergångsstället, samtidigt som en kö av bilar närmar sig. Det går som man kunde vänta sig:

- Första bilen åker förbi... Andra bilen åker förbi, fast vi har stigit ut på skyddsvägen. Ingen stannar på något sätt, säger Jarl Granholm.

Trafiklärare Jarl Granholm om övergångsställen

4:17

Vi samlar in åsikter och erfarenheter om trafikbeteende vid övergångsställen. Klicka på den röda bilden med #jagstannar eller länken här nedanför.