Räcker det med bostadspolitik för huvudstadsregionen?
Bostadspolitik och hur den nya regeringen behandlar huvudstadsregionen stod i fokus när Anne Berner (C), Carl Haglund (SFP) och Wille Rydman (Saml) debatterade. Morgonöppet bjöd till debatt om det färska regeringsprogrammet.
På onsdag kväll offentliggjordes det nya regeringsprogrammet. Huvudstadsregionen påverkas bland annat genom att regeringen vill få fart på bostadsbyggandet genom att lätta på byråkratin.
Riksdagsledamöterna Anne Berner (C), Carl Haglund (SFP) och Wille Rydman (Saml.) debatterade det färska regeringsprogrammet i Morgonöppet.
- Programmet i sin helhet strävar till att få mera attraktiv prissättning på bostäder, och på det sättet också mera rörlighet. Det viktiga är också att se till att det finns möjligheter att skapa ett bättre möte mellan arbetsplatser och arbetstagare i framtiden, och där spelar bostadspolitiken en stor roll, kommenterar Anne Berner (C).
- Ser man på alla de utmaningar och möjligheter som den här regionen har så hade jag förväntat mig att man också skulle ha tagit i utmaningarna inom kollektivtrafiken, förbindelser och möjligheterna för företag att investera i huvudstadsregionen, säger Carl Haglund (SFP).
- Det är alldeles klart att bostadsbiten har en koppling alla de sakerna, men det är ändå bara en lite bit och allt det andra saknas i det här skedet, säger Haglund.
- Regeringen förutsätter att stadsplaneringen i tillväxtområden – gäller också i huvudstadsregionen – stöder statens infraprojekt som minskar på bostadsbristen. Det är inte konkret definierat men det nämns i programmet. Jag anser att det är bra och jag tror att staten kommer att vara med i infraprojekt under den kommande fyraårsperioden, säger Wille Rydman (Saml).
