Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Räcker det med bostadspolitik för huvudstadsregionen?

Från 2015
Uppdaterad 28.05.2015 15:59.
Carl Haglund, Anne Berner och Wille Rydman diskuterade regeringsprogrammet i Morgonöppet 28.5.2015
Bildtext Carl Haglund (SFP), Anne Berner (Centern) och Wille Rydman (Samlingspartiet) diskuterade det färska regeringsprogrammet i Morgonöppet.
Bild: Yle/Rose-Marie Sundström

Bostadspolitik och hur den nya regeringen behandlar huvudstadsregionen stod i fokus när Anne Berner (C), Carl Haglund (SFP) och Wille Rydman (Saml) debatterade. Morgonöppet bjöd till debatt om det färska regeringsprogrammet.

Anne Berner är Espoon Ella 2014
Bildtext Anne Berner
Bild: Yle / Ted Urho

På onsdag kväll offentliggjordes det nya regeringsprogrammet. Huvudstadsregionen påverkas bland annat genom att regeringen vill få fart på bostadsbyggandet genom att lätta på byråkratin.

SFP:s ordförande Carl Haglund.
Bildtext Carl Haglund
Bild: Lehtikuva

Riksdagsledamöterna Anne Berner (C), Carl Haglund (SFP) och Wille Rydman (Saml.) debatterade det färska regeringsprogrammet i Morgonöppet.

Spotlight
Bildtext Wille Rydman
Bild: YLE

- Programmet i sin helhet strävar till att få mera attraktiv prissättning på bostäder, och på det sättet också mera rörlighet. Det viktiga är också att se till att det finns möjligheter att skapa ett bättre möte mellan arbetsplatser och arbetstagare i framtiden, och där spelar bostadspolitiken en stor roll, kommenterar Anne Berner (C).

- Ser man på alla de utmaningar och möjligheter som den här regionen har så hade jag förväntat mig att man också skulle ha tagit i utmaningarna inom kollektivtrafiken, förbindelser och möjligheterna för företag att investera i huvudstadsregionen, säger Carl Haglund (SFP).

- Det är alldeles klart att bostadsbiten har en koppling alla de sakerna, men det är ändå bara en lite bit och allt det andra saknas i det här skedet, säger Haglund.

- Regeringen förutsätter att stadsplaneringen i tillväxtområden – gäller också i huvudstadsregionen – stöder statens infraprojekt som minskar på bostadsbristen. Det är inte konkret definierat men det nämns i programmet. Jag anser att det är bra och jag tror att staten kommer att vara med i infraprojekt under den kommande fyraårsperioden, säger Wille Rydman (Saml).

Morgonöppet: Har den nya regeringen glömt bort huvudstadsregionen?

Programmet är inte längre tillgängligt