Tredje termin och nya inträdesprov väcker ramaskri
Sparkraven och ändringsförslagen inom högskoleutbildningen väcker starka reaktioner. Regeringen har ingen rätt att införa någon tredje termin eller förnya inträdesförhören, dundrar profesor Matti Wiberg vid Åbo Universitet.
Universitetens och högskolornas angelägenheter regleras i grundlagen och universitetslagen.
Professor Matti Wiberg är professor i statskunskap vid Åbo Universitet och beskyller beredarna för inkompetens.
Riksdagens beslut gäller i de här frågorna.
- Vem har varit så inkompetent att den skrivit in två saker i regeringsprogrammet som inte hör till regeringsbordet överhuvudtaget, kommenterar Wiberg.
- Inte kan ju regeringen i sitt program diktera sådana här saker, det är riksdagens beslut som gäller i den här frågan.
Det är grundlagen som garanterar att alla universitet har sin autonomi.
I universitetslagens 39 paragraf sägs att universitetens termin börjar den 1 augusti och slutar den 31 juli. Det är under den här perioden som universiteten kan ge undervisning.
"Absurt"
Vad vill då regeringen uppnå med att införa en tredje termin och ändra på inträdesproven?
- Jag har ingen aning vad de försöker med det här. Det är en patent absurditet att försöka introducera en tredje termin.
En regeringsproposition kan ändra på gällande lag.
Varför?
- Studenterna är inte närvarande då. Vi har ju redan länge gett högskolestuderande möjlighet att tentera åtminstone en gång per månad sommartid ifall de vill. Inte händer det.
- Ifall regeringen vill ändra på det måste den komma med en regeringsproposition. Det är riksdagen som bestämmer innehållet i lagarna i det här landet, fortsätter Wiberg.
Hur reagerade du på inbesparingskraven gällande utbildningen?
Visst finns det undervisningsfläsk i det här landet också men utan konsultarvode kommer jag nog inte att lägga fram några förslag, avslutar Matti Wiberg.
Trojkan som berett regeringsprogrammet består av Juha Sipilä(Centern) Timo Soini (Sannf) och Alexander Stubb(Saml). Programmet presenterades på onsdagen och det innehöll ett moment om att staten vill spara 600 miljoner euro inom utbildning. Inom universitetsvärlden vill man spara 30 miljoner euro.
Studerande drar ut på gatorna
Sparplanerna väcker häftig debatt också bland de studerande. En demonstration planeras i Helsingfors på fredag.
Det är särskilt sparplanerna men också terminsavgifter för utländska studerande som upprör känslorna.