Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Turismen i Tallinn under Sovjettiden

Från 2015
Tomas Alexanderssons projekt The Tallinn Collector utställning på Ockupationsmuseet i Tallinn sommaren 2015
Bildtext The Tallinn Collector samlar bilder från det Sovjettida Tallinn.
Bild: YLE/Marit Lindqvist

Det första som möter turisten som anländer med färja till Tallinn är ett nergånget och graffittisprejat Linnahall. Ett övergivet monument från Sovjettiden som verkar vara lämnat åt sitt öde.

När svenska Tomas Alexandersson flyttade till Tallinn år 2005 för att jobba på ett svenskt postorderföretag, och under sina närmare åtta år i staden samlade han på sig en ansenlig mängd turistbroschyrer, vykort och guideböcker som han köpte för en billig summa på olika antikvariat och lopptorg.

I dessa broschyrer hör kultur- och idrottscentret Linnahall till en av de största sevärdheterna i Tallinn.

Linnahall i Tallinn
Bildtext Linnahall i dag - en byggnad stadd i förfall.
Bild: Wikimedia Commons

Bilder och texter från broschyrerna har Tomas samlat på webbplatsen ”The Tallinn Collector” som är ett slags virtuellt museum över en tid som flytt.

Turismen i propagandans tjänst

Turismen i Estniska socialistiska sovjetrepubliken var starkt begränsad och den officiella statliga turistbyrån Intourist var den ena turistbyrån som arrangerade resor till landet. Intourist grundades år 1929 av Josef Stalin och drevs av tjänstemän från NKVD och senare KGB.

I turistbroschyrerna om Tallinn från 1960-80-talet var man mån om att framhäva hur vacker staden var, säger Tomas Alexandersson.

- Samtidigt svämmar broschyrerna över av propaganda från det sovjetiska samhället och styret, noterar Tomas Alexandersson, som är fascinerad av kopplingen mellan statlig propaganda och turism, och hur man gör för att visa upp en vacker fasad samtidigt som man skyler över missförhållanden av olika slag.

Hotell Viru i Tallinn sommaren 2005
Bildtext Hotell Viru sommaren 2005.
Bild: Wikimedia Commons

I guideböckerna lyfter man framför allt fram olika statyer och monument i staden som stora sevärdheter – varav de flesta hade en anknytning till krigstida bragder.

Förutom monument var man noga med att fokusera på olika institutioner och byggnader som olika kulturcentrum och arbetarrörelsehus.

Under 1980-talet fanns det endast 2-3 hotell i staden där man inkvarterade turister, vilket betyder att mycket fokus ligger på dem i turistbroschyrerna – inte minst Hotell Viru, som stod klart år 1972. I broschyrerna stod givetvis inte att KGB hade inrättat ett avlyssningskontor på hotellets 23:e våning …

Sommarolympiad 1980 i Tallinn
Bildtext Minnesmärke över OS i Tallinn 1980.
Bild: Wikimedia Commons

- Man ser mycket bilder från olika barer, restauranger och cabaretshower, konstaterar Tomas, som också fäst sig vid att man gärna framhäver den estniska kvinnan i turistguiderna. Den estniska kvinnan framställs som en utmärkt och stolt representant för den sovjetiska ideologin.

Under Sovjettiden var Tallinn och ett populärt turistmål för Sovjetmedborgarna, eller för medlemmarna i Sovjetfamiljen som det står i turistbroschyrerna:

- Tallinn var ett fönster mot väst, och många åkte till Tallinn för att sola och bada, och strosa runt i Gamla stan. Det fanns mycket att se och göra i staden.

De Olympiska spelen satte sin prägel på staden

Sommaren 1980 arrangerades de 22:a olympiska spelen i Moskva, men seglingsmästerskapen hölls i Tallinn.

Inför OS byggde man bl.a. hotellet Olümpia och en ny flygplatsbyggnad, man uppförde också kultur- och idrottscentret Linnahall eller ”V.I. Lenins palats för kultur och idrott” som byggnaden döptes till när den stod klar år 1980) samt seglingscentret i Pirita.

Många byggnader från 1960-90-talet har idag antingen rivits eller rustats upp, men en del har också fått förfalla – som t.ex. Linnahall nere i hamnen.

Tomas Alexandersson tror att dessa Sovjettida byggnader delar folkets uppfattningar i dem som anser att man bör rusta upp dessa byggnader som ett historiskt värdefullt arv i sig, och dem som inte skulle ha någonting emot att låta dem falla ner i historiens tomma mörker.

En del av fotografierna som Tomas Alexandersson har hittat i de sovjettida turistbroschyrerna kan man se på en utställning på Ockupationsmuseet i Tallinn i sommar.

Tomas Alexandersson om projektet "The Tallinn Collector"

10:26