Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Ole Norrback: Rätt att spara på utbildning

Från 2015
Uppdaterad 05.06.2015 09:24.
Ole Norrback
Bildtext Ole Norrback
Bild: YLE/Sofi Nordmyr

Man kan visst spara på utbildningssektorn, bara man gör det rätt, säger sfp-veteranen Ole Norrback och går emot den utbredda kritiken mot regeringens planer att spara på utbildningen i Finland.

Utbildningssektorn saknar förmåga att förnya sig själv. Nu tvingar regeringen fram en förnyelse och det är bra, anser Ole Norrback.

- Det finns nog en misshushållning med resurser inom utbildningssektorn. Det är ett oerhört dåligt samarbete inom högskolorna mellan fakulteterna, det är ett mycket bristfälligt samarbete mellan högskolorna. Det har vi sett i Svenskfinland, där diskussionen om lärarutbildningen först nu leder till att man åtminstone sätter sig ner och försöker lösa frågor tillsammans, säger Ole Norrback.

Tungviktare

Ole Norrback som har ett förflutet som undervisningsminister har en tung position när det gäller utbildning i Finland.

Han har själv utrett den svenska delen av yrkesutbildningen och anser att det även där finns överinvesteringar och verksamheter som går på varandra.

Han har också funnit att revirtänkande i bland är viktigare än att slå vakt om de ungas möjlighet att få en god utbildning. Han tror därför inte att det bara är dåligt att man också inom utbildningen tvingas se över sin verksamhet.

- Det är klart att de studerande som vill läsa tre terminer för att snabbare bli färdiga ska få en möjlighet att göra det. Vem kan vara emot det? Utom de som tycker att deras semestrar naggas lite i kanterna. Men lever vi i en kris får vi alla dra vårt strå till stacken, också de professorer som är förhållandevis välavlönade, säger Ole Norrback.

Dra sitt strå till stacken

- Du ser alltså inte besparingen som ett större problem?

- Problemet är om man gör det på fel sätt. Det finns överinvesteringar och det finns överlappande kapacitet på många håll inom utbildningssektorn. Jag menar, ingen som följer med kan förneka det faktum. Och när man inte inom utbildningssektorn har förmåga att förnya sig så är det här nu ett sätt att försöka tvinga fram det, säger Ole Norrback.

Måste vara lyhörd

Exakt var gränsen går för hur mycket sparutrymme det finns i form av överkapacitet, överinvesteringar och effektiviseringar vill han låta vara osagt:

- Men jag säger ännu att hur mycket man ska skära ner och hur man ska göra det, det måste vi vara mycket lyhörde för i den kommande debatten, säger Ole Norrback.

Slaget efter tolv - dagens debatt: Det nya regeringsprogrammet

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan