Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Kvannepudding med svartvinbärsbladshonung

Från 2015
Uppdaterad 18.11.2015 14:04.
Kvannepudding med svartvinbärshonung.
Bildtext Kvannepudding med svartvinsbärsbladshonung
Bild: Yle/Parad Media

Det här receptet är ett av vilda örtexperten Sami Tallbergs signaturrätter som är enkel att laga hemma.

Kvannepudding med svartvinbärsbladshonung

Mängd: 4 personer

Tillagningstid: 10 min, varav förberedelser 0 min

Ingredienser

  • 3.33 deciliter (dl) vispgrädde - (puddingen)
  • 4 matsked (msk) socker - (puddingen)
  • 5 st kvannefrön - eller en droppe extrakt (puddingen)
  • 30 milliliter (ml) citronsaft - (puddingen)
  • 4 matsked (msk) honung - (svartvinbärsbladshonung)
  • 4 matsked (msk) björksav - eller vatten (svartvinbärsbladshonung)
  • 5 st svartvinbärsblad - eller en kvist spansk körvel (svartvinbärsbladshonung)

Instruktioner

Det här receptet är ett av vilda örtexperten Sami Tallbergs signaturrätter. Han har lagat puddingen på restauranger i 15 länder över hela världen, men det här receptet kan du enkelt laga hemma. Den syrliga saften får grädden att stelna så gelatin behövs inte. Kvannefrön kan du plocka i naturen, men extrakt hittar du i en affär som säljer naturprodukter.

Puddingen:

Låt ingredienserna sjuda på låg värme i ca 5 minuter. Ta bort fröna och lägg till citronsaften.

Läs mera om ätliga blommor och örter i Mat & Fritids artikel.
Koka upp igen på låg värme så att puddingen får tjockna i lugn och ro.

OBS! Rör inte om med en slev eller visp, eftersom rörelsen förhindrar att massan stelnar.

Häll över massan i fyra serveringsskålar, ställ dem i kylskåpet i några timmar eller över natten.

Svartvinsbärsbladshonung:

Sätt ingredienserna i en mixer, kör dem släta och kyl ner dem i kylskåpet i en timme.

Häll honungen över puddingarna strax innan servering.

OBS! Puddingarna måste vara ordentligt stela, annars rinner honungen in i puddingen istället för att bli ett lager ovanpå.

Dekoration:

Dekorera puddingarna med ätliga blommor och växter samt granskott.

Mer om ämnet på Yle Arenan