Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Därför dödade han kaninunge i radio

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Asger Juhl och kaninen han sedan slog ihjäl med en cykelpump.
Bildtext Innan Allan blev ihjälslagen med en cykelpump satt han snällt i Asger famn och myste, intet ont anande.
Bild: Skärmdump/Radio24syv

Radiovärden Asger Juhl får dödshot var tredje minut. Varför? För att han dödade kaninungen Allan i direktsändning.

Danska Asger Juhl och Kristoffer Eriksson har ett radioprogram ihop på Radio24syv. De ville skapa debatt och lyfta fram hyckleriet över att vi inte tål se djur dödas, men ändå äter dem med god aptit.

Vi ville väcka frågan: varför är det här djuret sött, men inte de andra?

Och debatt lyckades de verkligen skapa efter att Asger slog ihjäl en liten kaninunge med hjälp av en cykelpump. Medier världen över har uppmärksammat händelsen.

- Vi ville se reaktionerna på att vi dödar en kanin, och äter den efteråt, säger Asger när vi frågar om varför de gjorde det.

Och ja, Asger åt faktiskt upp kaninen, ihop med sin familj samma kväll.

- Många tycker det här är ett problem. Samtidigt dör djur hela tiden på bondgårdar och fiskebåtar, och ingen bryr sig om dem. Vi ville väcka frågan: varför är det här djuret sött, men inte de andra?

Asger och Kristoffer tycker det är helt naturligt att döda ett djur för att sedan äta upp det.

- Det finns djurprogram på tv med djur som dödar djur, men ingen höjer ett ögonbryn över det, säger Kristoffer.

- Och skulle vi bara pratat om det skulle ingen ha brytt sig om det. Vi gjorde så här för att provocera fram en debatt, och det är inget fel med det, säger Asger.

Kaninen Allan ser lite förskräckt ut i sin pafflåda.
Bildtext Kaninen Allan i sin låda. Kanske han ändå anade att något var på gång.
Bild: Skärmdump/Radio24syv

Nio veckor gamla Allan

Kaninungen Allan var bara nio veckor gammal när han dödades av Asger. Redskapet som användes var en cykelpump. Trots att kaninungar verkligen är dundersöta och fluffiga små gosedjur hade Asger inget problem med att slå ihjäl den.

- Jag har dödat förr. Mycket fisk, hönor och änder. Jag har växt upp på landet, så det här är normalt för bönder och folk som bor ute på landet, säger Asger.

Dödades med cykelpump

Instruktionerna för hur de skulle ta livet av lille Allan fick de från en djurpark. Det var viktigt att avlivningen skulle ske så smärtfritt som möjligt. Djurparken rekommenderade ett järnrör som verktyg, men eftersom de inte hade något sådant använde de en cykelpump gjord av järn.

- Det finns inget sådant som en ”kanindödarpinne”. Det finns inte att köpa i affären, så vi hittade något annat som funkade bra istället, säger Kristoffer.

Jagades av en djurvän

Asger och Kristoffer hade också djurvännen och realitystjärnan Linse Kessler som gäst i studion under kaninens sista stund i livet. Hon ville absolut inte att kaninen skulle dö, och jagade Asger och försökte ta kaninen ifrån honom.

- Hon sa att ”ifall du inte dödar kaninen bjuder jag dig på mat på ett steakhouse”, säger Kristoffer.

- Det var ju också hyckleri! säger Asger.

Slutligen ropade Asger att hon skulle sluta eftersom hon skrämde upp kaninen. Då gick hon ut ur studion.

En enorm hatstorm

Efter tumultet i studion som slutligen ledde till att Allan miste livet, lät inte reaktionerna vänta på sig. Asger berättar att han ända sedan händelsen fått dödshot, både på sociala medier och till sin mejl.

- Jag får dödshot var tredje minut, men jag är inte rädd. Skulle de vilja döda mig skulle de nog inte skriva det i ett mejl. Vi har en vakt här som håller koll på oss, men jag tror inte något kommer att hända, säger han.

Jag vet inte varför en del människor tror att kött bara dyker upp i mataffären av sig självt.

- Jag tror att reaktionerna visar varför det här var så viktigt att göra. Tänk att det finns folk där ute som tycker att du själv också ska dö ifall du dödar ett djur, säger Kristoffer.

Båda är överens om att hatstormen dykt upp eftersom det finns en stor grupp människor som är ”djurfundamentalister”, som Asger och Kristoffer kallar dem.

- De ser på djur på ett religiöst sätt. När de ser ett snällt litet djur som dödas blir de besatta. De kan inte ta det, så de blir galna och glömmer att det här är helt naturligt, och en del av att vara människa, säger Kristoffer.

24 000 vill ge Asger sparken

Det är inte bara i Danmark som folk är upprörda. Asger har fått dödshot från både USA och Ryssland. I Storbritannien har 24 000 personer skrivit under en namninsamling som kräver att Asger ska få sparken från radiokanalen.

- Det här händer eftersom vi glömt varifrån vi kommer. Vi kommer från landsbygden, där vi varit tvungna att döda djur för att få mat. Jag vet inte varför en del människor tror att kött bara dyker upp i mataffären av sig självt, säger Asger.

Frågade inte om lov

Asger och Kristoffer frågade inte om lov av sina chefer innan de dödade Allan.

- Efteråt var de tysta i några timmar, och sedan ringde de och sa att de är med oss och står bakom oss, säger Asger.

- Vi har inte fått någon utskällning. Det enda de sa var att vi borde använt järnrör istället för cykelpump. Cykelpumpen gjorde vårt budskap förvirrande.

Vad tycker du? Var det här rätt sätt att bevisa en poäng?

Mer om ämnet på Yle Arenan