Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Jakobstads konstigaste festival

Från 2015
Radical danny
Bildtext Radical Danny är en av konstnärerna som lär ut tryckteknik under Artopus Festival.
Bild: Artopus

Om du bor inom 100 km från Jakobstad är det hög tid att du lär dig vad Artopus är.

När den gränsöverskridande konstfestivalen Artopus dök upp på den österbottniska kulturscenen ifjol, var det lite som när man hittar sin plats på flyget och märker att bänkgrannen är en blekfet farbror i latex, gimpmask och bar överkropp. Det vill säga, en provocerande typ som det är svårt att inte älska.

Nu är det dags igen. Artopus Festival ordnas 5-6.6 i Jakobstad.

- Ifall det såg radikalt ut förra året så kommer det att se ännu häftigare ut i år, säger arrangören Michel Ruths om årets festival.

Hon ligger som på en offerbänk i ett brinnande märke som ser ut att vara en blandning mellan manligt och kvinnligt.
Bildtext Performancegruppen Diverse Universe på festivalen 2014.
Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth
Löven flyger och bildar en vacker installation. Det doftar höst.
Bildtext Markus Lerviks på fjolårets festival.
Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

Det blev en del reaktioner på fjolårets festival. Folk undrade om det här var konst och om det fick understöd. I år är det mesta i konceptet nytt. På fredag blir det en live printmaking workshop. Handledarna kommer från USA, Estland och Finland och jobbar i allt från silkscreen till metallgrafik, där trycket sker med eld och syra.

- Det blir väldigt "laid back". Vi lyfter ut soffor på innergården till Allegro och har en dj. Vi tycker inte att man ska behöva vara professionell för att vara kreativ. Det här är enkla tekniker, så vem som helst ska få ta del av dem.

Det är gratis att delta i alla workshopar. Vem som helst kan vara med och man behöver inte anmäla sig. Det är bara att dyka upp på innergården till Campus Allegro.

Jakobstad tackade nej till gatukonst

Från början var tanken också att dekorera med staden, men där fick arrangörerna backa.

- Det pratas ju mycket om att ta ut konsten, men det känns omöjligt stundom. Vi hade kontakt med tekniska verket och ville dekorera elskåp. Först gillade de idén men till slut ville de ändå att vi för säkerhets skull inte skulle göra det. Det kan ju uppmuntra till vandalism.

På lördag blir det performance i centrum och spelningar med Craenium och Vesa-Matti & VJ Roadkill i schaumansalen.

- Vi har egentligen ingen aning om vad konstnärerna kommer att göra eller ens var. Jag tror inte på att boka ett galleri för performance. Vi presenterar bara ett antal utbud av rum för konstnärerna.

Festivalen behövs i Jakobstad

Michel Ruths ordnar festivalen tillsammans med studeranden. Han tycker att det är viktigt att engagera sig utanför det officiella studieprogrammet. Festivalen behövs i Jakobstad.

- Vi hade egentligen bara ett konstevenemang förra året. Det var Music and arts och jag tyckte egentligen inte att det fanns så mycket konst där, sist och slutligen.

Artopus Festival ordnas 5-6.6 i Jakobstad. Mer info på facebook.