Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Lyckad kryddträdgård på Lyckobo

Från 2015
Uppdaterad 29.05.2015 13:51.
Dennis Wall, Astrid Wall, Alex Berndtsson, Catarina Herttuainen, Meja Åminne, Elisabeth Ramstedt och Amélie Peltola i Lyckebos trädgård
Bildtext Dennis Wall, Astrid Wall, Alex Berndtsson, Catarina Herttuainen, Meja Åminne, Elisabeth Ramstedt och Amélie Peltola i Lyckebos trädgård
Bild: Yle/Linus Hoffman

Sex daghem och skolor i Åboland har i maj fått rätt att flagga med Grön Flagg, det vill säga att de arbetar för hållbar utveckling och miljömedvetna handlingsmönster.

De har också olika teman som de förverkligar. Daghemmet Lyckobo i Åbo har till exempel en egen kryddträdgård, som barnen sköter om och där man kan plocka örter och grönsaker till maten.

Elisabeth Ramstedt och Amélie Peltola äter glatt gräslök, men Meja Åminne rynkar på näsan åt gräslök och smakar hellre på persiljan. Senare kommer de att få sallad, jordgubbar och mycket mer.

- Alla barn hjälper till så mycket de kan och vill, förklarar Dennis Wall, som försäkrar att man också i juli sköter om trädgården, fastän daghemmet då är stängt en månad.

I Åboland vajar de gröna flaggorna i daghemmet Skogsgläntan i S:t Karins, daghemmet Lyckobo i Åbo, daghemmet Bantis i Pargas, Cygnaeus skola i Åbo, Sarlinska skolan i Pargas och S:t Olofsskolan i Åbo. Dessutom finns flaggan hos Taalintehtaan koulu i Dalsbruk.

Två av de här, Skogsgläntan och Sarlinska, har också nått nivån Hållbar Grön Flagg, vilket innebär att de har förverkligat tre teman och fått användningsrätt till flaggan tre gånger.

I Finland deltar för tillfället aktivt cirka 300 daghem, skolor, läroverk och andra instanser.