Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Centerns ministersextett klar, Berner överraskningsnamn

Uppdaterad 29.05.2015 12:53.
Centerns nya ministrar

Centerns ministrar i den nya regeringen är Juha Sipilä, Olli Rehn, Juha Rehula, Kimmo Tiilikainen, Anu Vehviläinen och Anne Berner. Efter halva perioden ersätter Annika Saarikko Juha Rehula.

Juha Sipilä blir som känt statsminister. Olli Rehn blir näringsminister, Kimmo Tiilikainen blir miljö- och jordbruksminister, Anu Vehviläinen kommun- och reformminister, Anne Berner trafik- och kommunikationsminister och Juha Rehula familje- och omsorgsminister. Berner ska också handha ärenden som rör Åland.

Centern utsåg sina ministrar i den nya regeringen på torsdagskvällen.

Juha Rehula och Annika Saarikko ska dela på familje- och omsorgsportföljen. Rehula tar hand om den under den första halvan av valperioden och det beror på att han är partiets expert på vårdreformen som ska ros i hamn.

Dessutom har Annika Sarikko ett litet barn hemma. Hon vill koncentrera sig på familjen ännu en tid och bli minister först längre in i valperioden.

Här följer en kort presentation av de sex rministrarna, med videointervju från Yles valgalleri:

Juha Sipilä, statsminister

Juha Sipilä är född 1961 i Vetil, Österbotten men bor i Uleåborg. Han är diplomingenjör och blev IT-miljonär på 1990-talet.

Sipilä grundade och ägde en stor mängd aktier i Elektrobit, men sålde dem när han invaldes i riksdagen 2011. Där har han suttit i bland annat framtids- och ekonomiutskottet.

Han valdes till ordförande för Centern 2012 efter Mari Kiviniemi. Han uppger att han talar finska, svenska, engelska och tyska.

Sipilä har sina religiösa rötter i laestadianernas fridsförbund. På sin hemsida marknadsför han ett antal böcker, bland dem en som han har skrivit själv. Den handlar om att betrakta Centern med ingenjörsögon.

Han är känd för att bygga och snickra på sin fritid. Bland annat har han byggt en gengasbil.

Juha Rehula, familje- och omsorgsminister under första halvan av valperioden

Juha Rehula är född 1963 och bor i Hollola. Han är socionom, riksdagsman sedan 1996 och viceordförande i Centern.

Rehula startade sin politiska karriär som de flesta rikspolitiker, i kommunal- och landskapspolitiken. Han sade sig i Yles valgalleri ”tro på ödet – också när det gäller vårdreformen” .

Rehula var social- och hälsovårdsminister 2010-11 och han har suttit i riksdagens social- och hälsovårdsutskott i hela 18 år.

På sin hemsida berättar han att han orienterar. Årets höjdpunkt är Jukolakavlen. Hans stamställe sedan 40 år tillbaka är Essos bar i Kukonlinna för "där om någonstans får man höra om livets glädjeämnen och sorger just sådana som de är".

Anu Vehviläinen, kommun- och reformminister

Anu Vehviläinen är född 1963 och bor i Joensuu. Hon har gått tvåårig kulturlinje vid Alkio-institutet och är filosofie kandidat.

Vehviläinen har en lång meritlista med politiska uppdrag. Hon har suttit i riksdagen 1995-2003 och på nytt från 2007. Hon var trafikminister 2007-2011. Hon är också viceordförande i Centern.

Också hon har en hemsida. Hennes fritidsintressen är att läsa och skriva och hon säger att hon talar finska, svenska och engelska.

Kimmo Tiilikainen, miljö- och jordbruksminister

Kimmo Tiilikainen är född 1966. Han är riksdagsman sedan 2003 från sydöstra Finlands valkrets och aktiv i kommunalpolitiken i Ruokolax men bor med familjen i Helsingfors.

Tiilikainen är forstmästare och ekoodlare. Han var miljöminister 2007-2008.

Innan han invaldes i riksdagen för Centern var han uppställd i ett riksdagsval som obunden på De grönas lista.

Tiilikainen kombinerar förvaltningsrådsuppdrag i bland annat Neste abp och WWF. Han uppger som sina språkkunskaper finska, svenska, engelska.

På sin hemsida berättar han mer om sig själv. Under regeringsförhandlingarna twittrade han om 23 fågelarter på promenaden från Tölö till Smolna.

Olli Rehn, näringsminister

Olli Rehn är född 1962 i S:t Michel men invald i riksdagen från Helsingfors valkrets 1991-95 och på nytt från 2015. Han är politices kandidat och filosofie doktor.

Under åren då Rehn var borta från riksdagen var han EU-kommissionär och EU-parlamentariker 1995-96 och på nytt 2014. Men i och med riksdagsvalet i april lämnade han Europaparlamentet.

Rehn är passionerad fotbollsspelare med en faktaorienterad hemsida.

Anne Berner, trafik- och kommunikationsminister

Anne Berner är född 1964 i Helsingfors. Hon är styrelseproffs och första periodens riksdagsledamot. Hon är inte medlem i Centern.

Berner överraskade många med att ställa upp för Centern och blev invald som enda svenskspråkiga riksdagsledamot i partiets riksdagsgrupp. Hon ställde upp i Nylands valkrets.

Berner är ekonomiemagister och företagare. Hon har varit ordförande i Familjeföretagarnas förbund och blivit känd för sina insatser för att samla in pengar för ett nytt barnsjukhus i Helsingfors. Hon har en hemsida där det finns mera information om henne.

Annika Saarikko, familje- och omsorgsminister under andra hälften av valperioden

Annika Saarikko är född 1983 och bor i Åbo. Hon är pedagogie kandidat och filosofie magister med mediakunskap som huvudämne och sitter i riksdagen sedan 2011.

Innan Annika Saarikko gav sig in i politiken jobbade hon som informatör och journalist. Den politiska karriären bäddade hon för som medarbetare för bland andra Paavo Väyrynen och Juha Rehula.

Saarikko tillhör den inre kretsen i Centern. En krydda i den politiska tillvaron är att hon är gift med socialdemokratiska riksdagsgruppens socialpolitiska sekreterare.

På sin hemsida berättar hon att hon bland annat gillar att baka. Hon talar finska, svenska och engelska.