Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Kalldusch för Helsingfors universitet: Hundratals sägs upp

Från 2015
Uppdaterad 29.05.2015 09:02.
Bildtext Regeringsprogrammet tvingar till uppsägningar vid Helsingfors universitet.
Bild: Yle

Regeringsprogrammet innebär en kalldusch för Helsingfors universitet. Universitetet förlorar 83 miljoner euro och enligt prorektor Anna Mauranen kan hundratals personer sägas upp.

- Det är en ytterst knepig uppgift att minska personalmängden så mycket. Genom naturlig avgång har vi lyckats minska mängden personal under de senaste åren. Men nu kommer forskare, personal inom förvaltningen och stödpersoner att få gå, säger universitetets prorektor Anna Mauranen till Yle Huvudstadsregionen.

År 2013 hade universitetet 8 286 anställda. 4 529 av dem jobbade med forskning.

Staten skär ner anslagen med 83 miljoner

Sammanlagt innebär regeringsprogrammet att anslagen till Helsingfors universitet minskar med 83 miljoner euro under fem år. Regeringen skär bland annat ner i kompensationen som getts för universitetsapoteket med 30 miljoner euro.

- Med de pengarna har vi finansierat toppforskning inom farmakologi, som har främjat apoteken. Staten sågar nu av den gren man sitter på, säger Mauranen.

Regeringen skär också i anslagen för Finlands Akademi, vilket också drabbar Helsingfors universitet hårt. År 2013 fick universitetet 96 miljoner euro från Finlands Akademi.

"Fina ord syns inte i praktiken"

Mauranen säger att de fina ord om utbildning som också finns i regeringsprogrammet inte syns i praktiken på något sätt.

Man vill göra finländarna till det kunnigaste folket i världen, men hur ska det göras om de bästa studerandena inte ska få lika högklassig utbildning som i dag?

Anna Mauranen

- Den nya undervisningsministern säger att utbildning och spetskompetens är oerhört viktigt. De här sparåtgärderna försämrar ändå forskningen och utbildningen överlag.

- Man vill göra finländarna till det kunnigaste folket i världen, men hur ska det göras om de bästa studerandena inte ska få lika högklassig utbildning som i dag?

Mauranen säger det verkar som om sparåtgärderna slår hårdare mot Helsingfors universitet än mot andra universitet i landet.

Helsingfors universitet är det enda universitetet i Finland som enligt rankningar är bland de hundra bästa i världen.

- Det känns som om nedskärningarna inte slår jämnt ut över alla universitet i landet. Vissa straffas hårdare än andra. Jag anser att det inte är lyckad politik. Istället borde regeringen satsa på de universitet som kan föra Finland framåt. Vi borde istället satsa på våra styrkor.

Hur kommer kommande och nuvarande studerande vid universitetet att märka av sparåtgärderna?

- Förutsättningen för att lära sig försämras. Det är svårare för oss att skapa innovativa läromiljöer eftersom det kräver större resurser. Den personliga undervisningen lider också. Istället blir det mer massföreläsningar och boktenter, som är kostnadseffektiva. Det är en mycket beklaglig situation.

Helsinfors universitets kansler Thomas Wilhelmsson kommenterade nedskärningarna i TV-nytt.

Yle Nyheter TV-nytt: Thomas Wilhelmsson i TV-nytt - Spela upp på Arenan