Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbotten blev utan minister

Från 2015
Uppdaterad 29.05.2015 05:53.
Olav Jern.
Bild: YLE/Mirva Korpela

Inte en enda av riksdagsledamöterna i Vasa valkrets fanns med bland ministrarna, som Centern valde på torsdag. Landskapsdirektören befarar att det kan bli svårt att föra fram österbottniska frågor.

Det är stor skillnad från förra riksdagsvalsperioden då Vasa valkrets hade tre ministrar, säger landskapsdirektör Olav Jern på Österbottens Förbund.

- Under hela riksdagsvalsperioden har vi haft ett gott samarbete med ministrarna från Vasa valkrets. Vi har haft en väldigt bra sits och kanske till och med blivit lite bortskämda. Nu är det en helt ny situation, säger Jern.

- Det är klart att det är jobbigare att föra fram saker när det inte är en minister i statsrådet som har den egna valkretsens frågor i ryggmärgen.

Sipilä känner energiklutsret

Enligt Olav Jern kommer det att krävas större ansträngningar nu att föra fram information och synliggöra viktiga Österbottniska frågor.

- Låt oss ta till exempel Kvarkentrafiken. Vi måste ta snabbt kontakt med trafik- och kommunikationsminister Anne Berner och berätta för henne om våra planer och hur vi ser på det och hur vi ska jobba vidare, säger Olav Jern.

Men helt utan förankring till de österbottniska förhållandena är inte de nya ministrarna. Bland annat är Juha Sipilä mycket medveten om energiklustret i Vasa och har flera gånger besökt Österbotten. Sipilä har dessutom sina rötter i Österbotten. Han är född i Vetil.

- Juha Rehula som ska dra social- och hälsovårdsreformen är bra insatt i våra förhållanden tack vare Ulla Maj Wideroos som jobbade tillsammans med honom.

Juha Sipilä blir statsminister, Olli Rehn blir näringsminister, Kimmo Tiilikainen blir jord- och skogsbruks- och miljöminister, Anu Vehviläinen kommun- och reformminister, Anne Berner trafik- och kommunikationsminister och Juha Rehula familje- och grundtrygghetsminister.

Vasa valkrets blev utan minister

1:36